Petak, 3. svibnja 2024.

ŽUPANIJA ‘PRIJATELJ DJECE’ Melita Ivančić: Svjesni smo da djeca i mladi u ovoj županiji imaju dobre startne pozicije, no mi ćemo osluškivati njihove potrebe

Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora programa “Gradovi i općine – prijatelji djece” Koprivničko-križevačkoj županiji dodijeljen je status “prijatelj djece” kao trećoj županiji u Hrvatskoj.

Aktivnosti koje su prethodile dobivanju statusa bile su mnogobrojne, što je potvrdila i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

– Svemu je prethodila inicijativa, odnosno odluka samog župana Darka Korena da se potpiše sporazum sa Savezom društva “Naša djeca” Hrvatske o ulasku u ovaj projekt. Riječ je o ključnom trenutku koji se dogodio još 2017. godine. Slijedilo je formiranje Koordinacijskog odbora te priprema strategije koju smo zajedno sa suradnicima uobličili. Nakon donošenja strategije, osigurana su i financijska sredstva, a pred nama je sada revizija stare strategije te izrada nove – kazala nam je pročelnica.

Sama strategija donosi se na trogodišnje razdoblje te pokriva nekoliko različitih tematskih područja koja su zadana kao određeni kriteriji koje svaka strategija mora sadržavati.

– Tematska područja odnose se na financijska izdvajanja za djecu i mlade, demografske mjere, kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga koje su namijenjene djeci i mladima, sigurnost djece i njihova okruženja, podršku roditeljima i obiteljima te dostupnost socijalne zaštite. U ove tri godine brojimo već mnogo novih programa i aktivnosti koje su se u ovom razdoblju razvile, no nećemo stati na tome – dodala je Ivančić.

Također, pročelnica je naglasila kako je dobivanje statusa bio timski rad svih uključenih u projekt te je pozvala i ostale jedinice lokalne samouprave da se priključe.

– Ono što je trenutno najvažnije su planovi za dalje, ovdje nećemo stati. Svjesni smo da djeca i mladi u ovoj županiji imaju dobre startne pozicije, no mi ćemo se u razdoblju pred nama truditi da osluškujemo njihove potrebe. Voljela bih pozvati i ostale jedinice lokalne samouprave da se uključe u ovaj projekt te doprinesu ovom statusu jer nije dovoljno da samo Županija bude prijatelj djece. Ovo je poziv svim načelnicima da prepoznaju ovaj projekt te da ga zajedničkim snagama provodimo – zaključuje.

Snimio Tomislav Matijašić.

Za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” zaslužno je i Društvo “Naša djeca” Koprivnica. Riječ je o dugovječnoj civilnoj organizaciji koja se bavi brojnim sadržajima s djecom i za djecu.

– Posebno smo prepoznati po tome koliko brinemo o unaprjeđenju i zaštiti dječjih prava. Među prvima smo potaknuli osnivanje Dječjeg gradskog vijeća u Koprivnici koje je već u šestom mandatu. Za dobivanje statusa napravili smo niz aktivnosti kroz koje su djeca mogla poručiti odraslima što misle o bitnim stvarima te kako žele živjeti u okruženju u kojemu odrastaju. Radili smo puno i na osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih te provodili aktivnosti u kojima oni mogu pokazati svoju kreativnost i maštovitost – navela je Jadranka Lakuš, predsjednica Društva “Naša djeca” Koprivnica.

Lakuš je nekoliko mandata bila članica izvršnog odbora Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i upravo u jednom od njezinih mandata donesena je odluka o pokretanju projekta “Županija – prijatelj djece”.

– Na jednom sam sastanku rekla kako će moja županija biti među prvima kada je riječ o dobivanju tog statusa. Iako su me malo čudno gledali, moja se prognoza ostvarila jer smo treći u Hrvatskoj koji su dobili taj počasni naziv. Izuzetno sam na to ponosna, a trebali bi biti ponosni i svi žitelji naše županije. To pokazuje da je naša zajednica prostor gdje djeca mogu sretno, veselo i zdravo odrastati – nadodala je.

Dobivanje ovoga statusa nije važno samo za one najmlađe, već i za sve žitelje županije. Iako još uvijek postoji prostor za poboljšanje, ljestvica je već sada dignuta visoko.

– Žitelji županije su već puno toga dobili jer da bi se priznanje dobilo moraju se postići određeni rezultati. To je nagrada koja se ne može kupiti. Postoji profesionalna komisija koja na licu mjesta provjerava koliko su određeni podaci točni. Djeci je ovim statusom omogućen dobar život u našoj županiji, no tu nije kraj. To je obvezujući naslov, odnosno priznanje, što znači da kontinuirano moramo ići korak dalje. Ono što je važno jest da imamo dobru podlogu te spremnost ljudi da rade za djecu. Županija smo koja promišlja o svojoj budućnosti jer ako danas ne radimo ništa za djecu, sutra je već kasno – objašnjava Lakuš.

Spomenimo da osim Koprivničko-križevačke županije status “prijatelj djece” trenutno imaju još dva županijska grada, Koprivnica i Križevci, kao i Općina Virje.

Snimio Marko Posavec.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremile Sonja Barčanec i Hana Volenik. 

zatvori