Petak, 3. svibnja 2024.

U Župi svetog Leopolda Bogdana Mandića gradi se nova crkva, župnik Vukalović: Bit će oblika latinskog križa

Kod Župe svetog Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici sutra će biti postavljen kamen temeljac za novu crkvu.

Povod za ovaj značajan događaj, kako za župu, tako i za cijeli grad, je proslava blagdana svetog Leopolda koju će svojim dolaskom uveličati varaždinski biskup mons. Bože Radoš, rekao nam je to Dominik Vukalović, župnik iz koprivničke Župe svetog Leopolda Bogdana Mandića.

– Želimo proslaviti našeg svetog Leopolda koji je nas župni i nebeski zaštitnik. Za taj dan se ne pripremamo samo zadnjih par dana, već smo počeli davno prije. U petak će misa najprije biti u 10 sati u kapeli u Vinogradskoj ulici, a svečano euharistijsko misno slavlje je u 18 sati u pastoralnom centru i predvodit će ga varaždinski biskup mons. Bože Radoš u koncelebraciji sa svim svećenicima iz dekanata – objasnio je Vukalović.

Upravo će za vrijeme večernje mise biti postavljen kamen temeljac za novu župnu crkvu svetog Leopolda.

– Kod pastoralnog centra je prostor gdje je već prije bilo predviđeno da bi se izgradila župna crkva. Svi pitaju kako će ona izgledati jer kada se danas crkve grade, onda su to u velikim gradovima stilovi koji su neprepoznatljivi za crkvu; naučeni smo na klasični barokni ili gotički stil. Naša crkva, kako je to već u idejnom projektu bilo zamišljeno, neće biti suvremena ili moderna, već oblika, odnosno tlocrta latinskog križa – otkrio je.

Sama izgradnja bi trebala početi u lipnju, a predviđa se da će trajati najmanje godinu dana.

Izvor: Varaždinska biskupija
zatvori