Petak, 29. ožujka 2024.

U Osnovnoj školi Đurđevac sljedeći tjedan počinju radovi na ugradnji dizalice topline

Od sljedeće školske godine učenici i djelatnici Osnovne škole Đurđevac grijat će se pomoću dizalice topline.

Naime, nakon što je završena sezona grijanja, već idući tjedan će krenuti i prvi radovi na ugradnji dizalice topline, a ona će biti smještena u postojeću kotlovnicu škole.

– Ugradnjom dizalice topline postignut će se energetska neovisnost, a riječ je o sustavu koji je namijenjen grijanju, hlađenju prostora i pripremi tople vode. Za svoj rad koriste raspoložive, besplatne, obnovljive izvore energije i izvrsno su ulaganje koje se ubrzo isplati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 140.000 eura, a Grad Đurđevac planira projekt prijaviti na raspisane natječaje – objasnili su iz đurđevačke Gradske uprave.

>> Na dvorani đurđevačke osnovne škole postavljeni solarni paneli

Podsjećamo, Grad Đurđevac je prethodno energetski obnovio školu, ugrađena je nova stolarija, zamijenjeno je krovište, postavljena je termo fasada, a nedavno je izgrađena i solarna elektrana na dvorani škole, tako da je ovo samo nastavak provođenja tzv. zelenih projekata.

– Ovaj projekt potvrđuje orijentiranost Grad Đurđevca prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost naših ustanova i tvrtki o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao da je energetska neovisnost cilj je koji je zacrtan i u gradskoj strategiji.

zatvori