Srijeda, 24. travnja 2024.

Štefanić zatražio da ga Općinsko vijeće razriješi funkcije predsjednika, no oporba tražila da sam podnese ostavku i snosi odgovornost

Na večerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Podravske Sesvete raspravljalo se o razrješenju predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća.

Ipak, takav prijedlog nije prošao jer je troje vijećnika bilo za, troje suzdržanih, a njih troje se, uz načelnika Mladena Siteka, nije pojavilo na sjednici.

Nakon što je predsjednik Općinskog vijeća Darko Štefanić kazao da “traži razrješenje s ove funkcije radi boljeg funkcioniranja općinskih tijela”, oporba je imala nekoliko pitanja.

– Sami ste suodgovorni za situaciju zbog koje tražite razrješenje. Ako imate imalo odgovornosti prema biračima i nama vijećnicima, sami snosite odgovornost, a ne da tražite razrješenje i da se posipate pepelom. Mi ne bismo tako sudjelovali u prepucavanju vas i načelnika – rekli su predsjedniku i poručili mu da sam da ostavku.

Sam predsjednik Općinskog vijeća odgovorio je da je njega “Vijeće biralo i da zato daje mandat na raspolaganje”.

Oporba je pripremila i nekoliko pitanja za načelnika.

– Do načelnika se ne može, kako ga motivirati da radi svoj posao, nismo dobili nikakvo financijsko izvješće, a sad ga nema da mu postavimo pitanja koja smo pripremili – naglasili su.

Podsjetimo, u našu redakciju stiglo je pismo nezadovoljnih mještana Podravskih Sesveta. Kako navode, “nezadovoljni su načelnikom Mladenom Sitekom zbog izrazito lošeg upravljanja Općinom”.

– Općina Podravske Sesvete usprkos više nego zadovoljavajućem financijskom stanju nekoliko godina nije se pomaknula s mrtve točke. Od početka obnašanja mandata načelnik Mladen Sitek uspio je realizirati jedan jedini nazovimo projekt i to obnovu odnosno zamjenu postojećeg asfalta u Ulici Braće Radića (…) Dok se druge općine bore i konstantno dobivaju bespovratna sredstva iz EU fondova i raznih potpora, naša ne dobiva ništa. (…) Nadalje važno je spomenuti da je iz JUO-a općine Podravske Sesvete u protekle četiri godine do sada napustilo devetero djelatnika, a od toga su tri djelatnika napustila JUO ove godine, što ”svojom voljom” – zbog mobinga na poslu ili voljom načelnika – ukidanjem radnog mjesta. Sada nam dužnost i poslove obavljaju nestručne osobe iz susjednih općina i županija. Bitno je spomenuti da nam administrativne i opće upravne poslove obavlja vježbenica, a ne netko s iskustvom, dakle općinska uprava nam se sastoji od pročelnika, komunalnog redara i vježbenice (…) No što je još najbolje od svega na sav taj nerad općinski načelnik je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća bez imalo srama tražio da mu se povisi koeficijent plaće kojim bi mu se plaća povećala na 18.000 kuna plus dnevnice i naknade za službena putovanja, no na sreću članovi Vijeća nisu podržali taj prijedlog (…) Na sve nedaće ovih dana došlo je i do raspada Općinskog vijeća nakon što su predsjednik Općinskog vijeća, načelnikov koalicijski partner, Darko Štefanić i njegov zamjenik Damir Fičko iz redova općinskog načelnika podnijeli ostavke, zbog kako navode ”trajno narušene komunikacije” između Općinskog vijeća i općinskog načelnika Mladena Siteka. S obzirom na trenutno stanje Mladen Sitek više nema ni približnu potporu vijeća te gotovo je sigurno da će se u Općini Podravske Sesvete morati ići na nove izbore – stoji u njihovom pismu.

zatvori