Petak, 26. travnja 2024.

SDP I HSLS NAPUSTILI SKUPŠTINU Golubić: Naša županija ne smije se dijeliti na dvije izborne jedinice; njegov prijedlog odbijen

Burno je počela sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, naime članovi Kluba SDP-a i HSLS-a napustili su skupštinu zbog odbijanja njihovog prijedloga da se naša županija ne smije dijeliti na dvije izborne jedinice, što je, zasad još uvijek neslužben, plan Vlade.

Prije izglasavanja dnevnog reda, SDP-ov Tomislav Golubić tražio je dopunu dnevnog reda da se donese zaključak o ukidanju izbornih jedinica i prijedlog uspostave novih izbornih jedinica.

– Puno slušamo o izbornim jedinicama u medijima. Naš Klub vijećnika SDP-a i HSLS-a uočio je da je Primorsko-goranska županija reagirala vezano uz informacije i prijedloge novih izbornih jedinica koje su se neslužbeno pojavile u medijima. Stav njihove Županijske skupštine je da su bez ijednog glasa protiv, donijeli zaključak da se njihova županija ne dijeli na više izbornih jedinica. Bilo bi dobro da zauzmemo isti stav da se naša Koprivničko-križevačka županija ne dijeli na dvije izborne jedinice, da Križevci zajedno s okolnim općinama ne idu zajedno sa Zagrebom, Ludbregom i Bjelovarom dok bi Đurđevac i Koprivnica zajedno s okolnim općinama išli s Osijekom i Belim Manastirom. Ne ulazimo u način na koji bi one trebale biti definirane, samo da zauzmemo stav da se ne dijelimo te da takav zaključak proslijedimo Ministarstvu uprave – rekao je Golubić.

Prije samog izglasavanja dopuna dnevnog reda Verica Rupčić na prijedlog župana Darka Korena zatražila je petominutnu stanku.

– Nećemo podržati nadopunu dnevnog reda, jer nije potkrijepljen konkretnim prijedlogom. U Saboru se još nije ni razgovaralo o tome, to su kuloarske priče i ne možemo na temelju toga funkcionirati. Kad prijedlog dođe u proceduru, bit će otvoreno javno savjetovanje, tada ćemo i mi kao Skupština moći sudjelovati. Ova tema je potrebna, ali ne u ovom trenutku jer nemamo saznanja. To ništa ne znači što je Primorsko-goranska to donijela. Neozbiljni bismo bili kad bismo na temelju toga slijedili te njihove korake ishitrene. Mi smo ozbiljni i ne trebamo sada ići s tom točkom dnevnog reda – objasnila je Rupčić.

Nakon toga, članovi Kluba SDP-a i HSLS-a napustili su skupštinu.

Kako su nakon toga poručili, stoje kod svog stava da se Koprivničko-križevačka županija ne smije dijeliti, jer se godinama stvarala sinergija Podravine i Prigorja u raznim aspektima života. Ne čudi ih, kako kažu, to što je HDZ protiv ovakvog prijedloga, ali čudi ih ponašanje HSS-a, članova Skupštine s liste Marija Rajna i članova Skupštine s Nezavisne liste Željka Lackovića koji “ne da su bili protiv ili suzdržani, nego nisu niti glasovali”.

zatvori