Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Šandl: Na jesen nećemo imati kamo smjestiti svu djecu, jednosmjenska nastava stvara probleme našoj Umjetničkoj školi; Grad: Tražimo rješenje

Dvije od četiri koprivničke osnovne škole – Osnovna škola Podolice i Osnovna škola Đuro Ester, prešle su na jednosmjensku nastavu, s idućom školskom godinom planira se da se takav način nastave organizira u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski, a naravno takav razvoj situacije u budućnosti se očekuje i u Osnovnoj školi Braća Radić.

No takav razvoj situacije stvara problem Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić koja godinama muku muči s prostorom, a s uvođenjem jednosmjenske nastave u osnovnim školama to im postaje gorući problem.

Kako nam je rekla ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić Ariana Šandl, njihova škola u prijepodnevnim je satima poluprazna, dok od 13, odnosno 14 sati nema slobodne učionice, a za potrebe izvođenja nastave koristi se i njen ured, prostorije računovodstva i tajništva. U kontekstu najava o uvođenju cjelodnevne nastave, ovaj problem se još više komplicira.

– Problem nije samo naš, problem je to za sve umjetničke, glazbene, plesne pa čak i sportske udruge. Ovaj model o kojem se raspravlja ide u jedan eksperimentalni dio i iskreno se nadam da će se što manje škola prijaviti za to, jer ono što on povlači je boravak učenika do 17 sati u redovnim školama. Ne vidimo način kako ćemo i gdje u sve to uklopiti našu školu. Predlaže se ispred udruga i ispred ravnatelja umjetničke škole da se prihvati model da naša djeca koja idu u škole budu do 14, 14:30 pa da onda poslije toga budu slobodni i da mogu ići i na našu nastavu – kazala je ravnateljica.

Podsjetila je da je njihov najveći problem prostor koji se povlači već godinama.

– Odlazak učenika u samo jednu smjenu u sve četiri osnovne škole bit će nam jedan veliki problem, jer postavlja se pitanje gdje organizirati naše učenike u jednoj smjeni. Naime, u Svilarskoj ulici imamo osam učionica, u Domu mladih smo šest. To nije dostatni prostor da cijela Umjetnička škola radi u jednoj smjeni. Ono što nam trenutno pada na pamet kao jedno od rješenja bit će da se naša nastava počne odvijati u osnovnim školama u poslijepodnevnim satima. Veliki je to pogon, mi trenutno imamo više od 40 zaposlenih – objasnila je Šandl.

Ističe da ako od jeseni Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski počne s jednosmjenskom nastavom, to će biti gorući problem.

– Od Grada Koprivnice čekam rješenje i njihovu inicijativu da vidimo uopće kako to probati riješiti i koje bi bilo trajnije rješenje. Čekam da se nešto poduzme po pitanju trajnijeg rješenja – naglasila je ravnateljica i dodala da jedino rješenje takvog problema jest nova škola, no svjesna je da je to tek njena želja.

Odgovor na pitanje kako će se riješiti ovaj problem potražili smo u Gradu Koprivnici pri čemu su nam poručili da posljednjih nekoliko godina ulažu značajna sredstva u poboljšanje infrastrukturnih kapaciteta škola kojima su osnivač.

– Tako su napravljene energetske obnove dviju osnovnih škola – Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski i Osnovne škole Braća Radić, izgrađena je nova sportska dvorana kod Osnovne škole Đuro Ester te je prošle godine izgrađena i otvorena nova Osnovna škola Podolice čime su se stvorili preduvjeti za organiziranje nastave u jednoj smjeni u toj školi kao i u Osnovnoj školi Đuro Ester. Nastavlja se i s daljnjim ulaganjima u naše škole kako bi se nastava u jednoj smjeni u dogledno vrijeme osigurala i u preostale dvije osnovne škole čime bi se stvorili uvjeti za organiziranje cjelodnevne škole u svima našim školama sukladno smjernicama nadležnog ministarstva – navode u Gradu.

Napominju kako će problem organiziranja nastave za Umjetničku školu Fortunat Pintarić, kada sve osnovne škole prijeđu na nastavu u jednoj smjeni, biti jednaki problem kako za koprivničku školu tako i za sve umjetničke, glazbene i plesne škole u Hrvatskoj, s obzirom na to da će djeca na nastavu u te škole moći ići u popodnevnim satima. Ističu kako je upravo ovo bila tema razgovora s predstavnicima ministarstva u nekoliko sastanaka te je trenutna informacija da niti jedna vrsta umjetničkih škola, strukovnih škola ili škola za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama nisu prihvatljive za financiranje dogradnje ili izgradnje na najavljivanom natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

– Intenzivno radimo na pitanju prostornih uvjeta Umjetničke škole – pored svojih prostora koriste kat Doma mladih, plesnu dvoranu u Dvorani Branimir te im je dana na upravljanje Sinagoga koju sustavno obnavljamo kako bi ispunjavala potrebe dvorane za produkcije i koncerte te se spojila s Umjetničkom školom. Usporedno s tim, razmatramo nekoliko opcija kako riješiti prostorne zahtjeve, a odluka će se donijeti u suradnji s nastavnicima i upravom škole kao i sve odluke koje se tiču koprivničkog školstva – zaključuju u Gradu.

zatvori