Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Povodom 20. obljetnice smrti književnice Božene Loborec u Koprivici će se održati znanstveni kolokvij

U Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici u petak, 2. lipnja od 10 do 14:30 održat će se znanstveni kolokvij i sjećanja “Božena Loborec – Koprivnica kao inspiracija”.

Događaj je organiziran u znak poštovanja i sjećanja na književnicu Boženu Loborec povodom 20. obljetnice njezine smrti.

Božena Loborec. Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

– Koprivnica je bila Boženi Loborec stalna inspiracija, pa i opsesija, glavno ishodište za teme i motive kajkavske i štokavske poezije, romana, pripovijedaka, eseja, satira, feljtona, publicistike. Pišući za djecu, mlade i odrasle Božena Loborec književnica je Koprivnice u pravom smislu riječi. Članica Društva hrvatskih književnika bila je od 1975. godine – objašnjavaju iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Dodaju da je cilj ovoga znanstvenog kolokvija propitati, zasad tek u nekim segmentima, današnji značaj književno-publicističkog djela Božene Loborec (šest knjiga objavljenih za života i dvije posthumno), nove (književne) stvarnosti koju je kreirala i prelaženje lokalnih okvira.

– Događanje je otvoren za javnost. Pozivaju se svi zainteresirani da doprinesu memoriranju književnog stvaralaštva Božene Loborec tako da pripreme kraće govorenje njezinih stihova po vlastitom odabiru – poručuju.

Organizatori su Knjižnica i čitaonica Fran Galović i Muzej grada Koprivnice, suorganizatori Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Križevcima. Pokrovitelj je Društvo hrvatskih književnika.

Program skupa pronađite ovdje.

zatvori