Petak, 24. svibnja 2024.

Počela nova sezona podcasta ‘Premalo čitam’ posvećena mentalnom zdravlju

Nakon uspješne prve sezone, Knjižnica i čitaonica Fran Galović objavila je prvu epizodu nove sezone podcasta “Premalo čitam”.

Podsjetimo, riječ je o podcastu koji je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine objavljeno je tako 15 epizoda, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima.

– Nova sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta. Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog i ujedno knjižničnog kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje – objasnili su u koprivničkoj knjižnici.

Druga sezona podcasta okupit će tako goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske, a otvara ju Dijana Mateša, koprivnička Karlovčanka, nastavnica engleskog jezika, psihoterapeutkinja i dramska pedagoginja koja je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirala i vodi psihodramsku grupu, a s Goranom Živkovićem vodi udrugu za promicanje mentalnog zdravlja Srčika u okviru koje se bave samo laganim temama – neuspjehom i smrću. Naime, organiziraju Kafiće smrti koji su najdugovječnija takva okupljanja u Hrvatskoj i tribine Napali se na neuspjeh.

– Dijana je u prvoj epizodi podcasta govorila o vlastitom putu u njegovanju mentalnog zdravlja, o svojim okidačima i načinima borbe, ali je i kao psihoterapeutkinja pojasnila kako psihoterapija izgleda, kako se pristupa klijentu, što je važno naučiti kroz psihoterapiju i zašto je psihoterapija dar. Otvorila je brojne važne teme o kojima će se iz različitih aspekata i dalje govoriti u podcastu, te dala nekoliko preporuka knjiga koje mogu pomoći svakome tko se našao pred različitim izazovima koji su potencijalno uzdrmali njegovo mentalno zdravlje – zaključili su u knjižnici.

Spomenimo još da podcast možete poslušati ovdje.

zatvori