Subota, 27. travnja 2024.

Općina Hlebine dobila priznanje za najtransparentniju općinu u županiji i jednu od 20 najboljih u Hrvatskoj

Transparentnost je ključna riječ istraživanja koje su od studenog 2022. do siječnja 2023. proveli Centar za istraživanje i razvoj Effectus veleučilišta i Veleučilište u Šibeniku na uzorku od 428 općina u Hrvatskoj.

Poručili su to iz Općine Hlebine i dodali da su za svaku su općinu prikupljene 33 informacije sa službene internetske stranice, a istraživanje se provodilo prema kriterijima transparentnosti ustroja, normativnoj transparentnosti, transparentnosti rada načelnika/ice, transparentnosti rada općinskog vijeća, transparentnosti proračuna, transparentnosti planskih aktivnosti, upravljanju imovinom i rizicima, socijalnim i poticajnim mjerama te anti koruptivnim mjerama.

– Općina Hlebine našla se među 20 najbolje ocijenjenih općina u Hrvatskoj, a najbolje je ocjenjena općina na području Koprivničko-križevačke županije. Budući da Općina Hlebine svake godine dobije odličnu ocjenu za transparentnost proračuna, ovo priznanje još je jedan dokaz dobrog i transparentnog rada svih djelatnika općinske uprave na čelu s općinskom načelnicom Božicom Trnski – poručili su iz Općine.

Napomenuli su da je priznanje preuzela općinska načelnica Božica Trnski.

– Provođenjem projekta uspostavit će se edukativna mreža visokoškolskih programa i programa cjeloživotnog obrazovanja za zaposlenike jedinica lokalne samouprave. Bit će to i prilika da, kroz Centar izvrsnosti svaka općina dobije priliku propitati svoju praksu i usporediti se ne samo sa susjednim općinama, već sa svim općinama u Republici Hrvatskoj, što će, zasigurno, intenzivirati međuopćinsku suradnju – naglasio je dekan Effectus veleučilišta Đuro Horvat.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić osvrnuo se na ciljeve projekta i istaknuo da su oni dugoročni i njima se želi pomoći općinama da u svom radu i djelovanju usvoje europske standarde, osobito one koji se odnose na upravljanje kvalitetom javnih usluga koje pružaju građanima i pravnim osobama.

Jadran Antolović, voditelj projekta, posebno je istaknuo kako je u istraživanju sudjelovalo 26 studenata koji su poput građana pretraživali objave 33 ključne informacije i time prikupili 14.124 informacije.

Predstavljanju rezultata istraživanja i uručivanju pohvala i povelja izvrsnosti za transparentnost poslovanja prisustvovao je i državni tajnik ministarstva pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

Izvor: Općina Hlebine
Izvor: Općina Hlebine
Izvor: Općina Hlebine
zatvori