Subota, 4. svibnja 2024.

NA ŠPICI U KNJIŽNICI Povodom Dana knjižnice pripremljen bogat program

Dan knjižnice – “na špici u knjižnici” naziv je zanimljivog programa koji će se održati u subotu od osam do 12:30.

Naime, kako poručuju iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović, sve posjetitelje očekuje ugodno druženje s knjižničarima, mogućnost besplatnog učlanjivanja i vraćanja knjiga bez zakasnine, zanimljivi programi, nagradne igre i iznenađenja.

– U Odjelu za odrasle posjetitelji će moći popiti kavu, porazgovarati s knjižničarima i dobiti putovnicu za razgledavanje knjižnice koja će ih odvesti do nagrada na kraju puta. Posjetitelje očekuje i mnoštvo iznenađenja te uzbudljiva atmosfera čarobnog svijeta Harryja Pottera za djecu, mlade i odrasle – “Harry Potter TO GO – čarolije za velike i male”. Sudionici će najprije imati priliku posebnim testom provjeriti u koji od četiri doma bi ih razvrstao Razredbeni Klobuk u Hogwartsu. Osim toga, moći će provjeriti svoje znanje iz knjiga i filmova o slavnom čarobnjaku Harryju te osvojiti prigodne nagrade. Oni malo vještiji u kreativnim aktivnostima, potom će izrađivati “čarobno” pero za pisanje i kravatu u bojama svog doma, kao dio obavezne školske uniforme u Hogwartsu te se fotografirati, ako žele, uz druge rekvizite iz Harry Potter serijala – objasnila je Maja Krulić Gačan.

Dodala je da ovaj program neće imati posebno zakazan početak ni kraj, već će se odvijati kontinuirano od devet do 12 sati, a nisu potrebne ni prijave, već su baš svi zainteresirani dobrodošli i to u vrijeme koje im najviše odgovara.

– Dodajmo još i to da će program također biti jezično prilagođen i našim privremenim sugrađanima, zbog rata raseljenim Ukrajincima, te će biti dostupan prijevod na ukrajinski jezik svih uputa i aktivnosti, stoga srdačno pozivamo i sve ukrajinske ljubitelje Harryja Pottera da nam se pridruže – napomenula je.

Naglasila je kako će se moći posjetiti i radni prostori na prvom katu knjižnice koji se ne mogu vidjeti običnim danom – mala tajna spremišta knjiga i časopisa, Matičnu službu, Službu nabave i obrade, ravnateljstvo i računovodstvo…

– U Dječjem odjelu i ova subota će biti pod geslom “Subota za obitelj”. Cilj programa je potaknuti roditelje i staratelje da slobodno vrijeme u subotu iskoriste tako da posjete s djecom gradsku knjižnicu. Očekuje ih igranje robotima, kvalitetnim didaktičkim igračkama, posudba i čitanje slikovnica, posudba vrećica pričalica. Za najmlađu djecu od šest mjeseci do tri godine održat će se Pričaonica za bebe i malu djecu pod nazivom „Piko u knjižnici!“. Pričaonica će se održati u dva termina, u 9:30 za djecu od šest mjeseci do dvije godine i u 10:30 za djecu od dvije do tri godine. Voditeljice su odgojiteljice Marija Sesvečan i Goradana Bonta i knjižničarka Ida Gašpar – pojasnila je Krulić Gačan.

Spomenula je i da Stručno-znanstveni odjel nudi svojim posjetiteljima jedinstveni doživljaj viđenja i listanja nekih od NAJ – najstarijih, najčuvanijih i najskupljih knjiga i časopisa iz fonda knjižnice.

– Riječ je o građi u rasponu od početka 17. pa do 20. stoljeća, a moći će se vidjeti i neke od najmanjih knjiga i časopisa, minijaturnog formata. Ovo je samo nekoliko dobrih razloga da dođete u knjižnicu i subotnje prijepodne provedete s knjižničarima – zaključila je.

zatvori