Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Na Dravi kod Botova proglašeno pripremno stanje, Ljubić: U ovom trenutku nema opasnosti od izlijevanja

Na dionici Drave Botovo – most Repaš jutros je proglašeno pripremno stanje.

Rekao je to načelnik stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i objasnio kako je u 8:20 vodostaj Drave na mjernoj stanici Drava – Botovo iznosio 401 centimetar, dok se pripremno stanje proglašava na 400 centimetara.

– Pripremno stanje podrazumijeva pojačanu kontrola dotoka vode, ali i pojačano praćenje prognoze vremena. Vodočuvari su na terenu i prate situaciju, nema opasnosti od izlijevanja Drave u ovom trenutku – kazao je Ljubić i još spomenuo da se na 460 centimetara proglašavaju redovne mjere, na 500 centimetara izvanredne mjere, a na 600 centimetara stupa izvanredno stanje.

Ponovio je da u ovom trenutku nema opasnosti od izlijevanja vodotoka, bilo da je riječ o Dravi ili potocima.

– Prati se i stanje u potocima, najviše raste Gliboki i malo je usporeni protok zbog velikog protoka u Dravi, no naše službe su na terenu i nema opasnosti – kazao je Ljubić.

Na pitanje kada se vrhunac vodenog vala može očekivati, Ljubić je odgovorio da se to točno ne može predvidjeti, no problema ne bi trebalo biti.

– Zadnjih 10-ak sati vodostaj Drave raste što je uzrokovano porastom vodostaja Mure. Očekuje se dodatan rast Drave, no ne značajno veliki. To nitko točno ne može niti predvidjeti pa ćemo redovito pratiti situaciju – naglasio je.

Spomenimo i da je prema zadnjim podacima Hrvatskih voda na mjernoj stanici Drava – Botovo vodostaj u devet sati iznosio 405 centimetara.

>> FOTO: POPLAVLJEN GRAD Na terenu je bilo 38 koprivničkih vatrogasaca, a odradili su 16 intervencija

Kada je pak riječ o jučerašnjim intervencijama, Ljubić je napomenuo da je zbog velike količine oborina bilo poplavljenih dvorišta kuća, a vode je bilo i na cestama.

– Javna vatrogasna postrojba Grada Koprivnice s dobrovoljnim vatrogasnim društvima imala je 32 intervencije u Koprivnici i široj okolici, a angažirana su 54 vatrogasca. Javna vatrogasna postrojba Grada Križevaca je imala 14 intervencija i angažirano je 16 vatrogasaca, od čega četiri iz lokalnih dobrovoljnih društava. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Đurđevca angažirana su dva vatrogasca na više lokacija. Najviše je bilo ispumpavanja podruma i dvorišta i to na području Koprivnice i Križevaca; u Reki, Bakovčicama, Gornoj Rijeki, Carevdaru, Gračini… Problema na cesti je bilo na području Rasinje na cesti prema Prkosu, na koprivničkoj zaobilaznici kod podvožnjaka, u Kenđelovcu, Vlaislavu i na dionici ceste Glogovac – Koprivnički Bregi. Angažirani su radni strojevi za čišćenje kanala i dovoz pijeska – zaključio je Ljubić.

zatvori