Subota, 11. svibnja 2024.

Koprivničanka Antonia Furjan osobna je asistentica Miri Gavranu i kreativna producentica: U teatru radim svoj posao iz snova, živim kulturu punim plućima

Koprivničanka Antonia Furjan kreativna je producentica u zagrebačkom Teatru Gavran te osobna asistentica Miri Gavranu.

Njezin put započeo je na studiju kroatologije u Zagrebu, a kasnije je upisala poslijediplomski doktorski studij lingvistike. U Teatar Gavran došla je prije nešto manje od godinu dana.

– U Teatar Gavran došla sam nakon rada u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi gdje sam predavala hrvatski jezik. Miro i Mladena Gavran tražili su producenticu, a mene je preporučila prijateljica. Pozvali su me na razgovor koji je bio doista netipičan i opušten. Donijela sam životopis, predstavila sebe i svoje radno iskustvo, a imala sam i dobre reference – objašnjava Antonia.

Kako je po prirodi kreativna osoba, ovaj posao joj omogućuje da iskaže svoju kreativnost, a njezina pozicija obuhvaća različite zadatke.

– Posao kreativne producentice, zaista je kreativan. Osmišljavam i obrazlažem programe koje prijavljujemo Ministarstvu kulture i medija ili Gradu Zagrebu. Pišem izvještaje o tim programima te pratim proces nastanka kazališnih predstava od početka do kraja. Osim toga, vodim i uređujem naše internetske stranice te stranice na društvenim mrežama, a izrađujem i promotivne video materijale – kaže Antonia.

Iako je njezin posao kreativan, nosi i određenu dozu ozbiljnosti. Naime, za Miru Gavrana vodi pregovore s inozemnim teatrima, dogovara odredbe ugovora te uvjete pod kojima će se predstave izvoditi.

– Ono što bih istaknula kao osobito važno jest da organiziramo razne događaje pa ću tako imati priliku organizirati treći Zagrebački festival monodrame. Imat ćemo dane Teatra Gavran na Lošinju te jedan posebno velik i važan događaj Gavranfest. Riječ je o festivalu posvećenom Miri Gavranu, a tamo se isključivo izvode njegove drame – navodi Antonia.

Također, ističe kako će se ove godine obilježiti 20. obljetnica Gavranfesta koji će se održati u Češkoj i Slovačkoj. U dogovoru je i organizacija festivala u Njemačkoj.

– Inozemne zemlje u kojima se Gavranfest izvodi su same organizatori festivala. Čini mi se da je to jedini naš pisac kojemu je posvećen festival izvan njegove zemlje – dodaje.

Kada je riječ o Miri Gavranu, Antonia ima samo riječi hvale.

– On je zaista odličan vođa, dobar komunikator, ima iznimnu socijalnu inteligenciju te je vrlo asertivan u komunikaciji. Smatram da posjeduje sve one osobine koje bi jedan šef trebao imati. On i Mladena su oboje takvi, stvaraju ugodnu radnu atmosferu, bez povišenih tonova i sve se nekako dogovorimo. Meni je prilikom traženja posla bilo najvažnije da zadržim unutarnji mir te da radim u opuštenoj radnoj atmosferi, a to doista tako i jest u Teatru Gavran – kaže Antonia.

Kada je zamišljala svoj idealan posao, poželjela je da on spaja njezinu ljubav prema ekonomiji i kulturi.

– Kada tu svoju predodžbu uspoređujem s poslom u Teatru Gavran, mogu reći da sam upravo to i pronašla. Ovaj posao mi daje priliku da rastem, razvijam se, učim, stječem nove vještine, upoznajem zanimljive ljude te radim ono što sam oduvijek i htjela, da živim kulturu punim plućima – zaključuje Antonia.

zatvori