Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Grad osigurao sredstva za obnovu krovišta utvrde Stari grad

Grad Đurđevac i Turistička zajednica grada Đurđevca uspješno su osigurali oko 53.000 eura za obnovu i sanaciju krovišta utvrde Stari grad i to putem raspisanog natječaja Ministarstva kulture i medija.

Iz Gradske uprave poručuju da se projektom planira obnoviti krovište koje je izgrađeno 80-ih godina u sklopu konzervatorskih i restauratorskih radova te mu je potrebna cjelovita obnova.

– Putem projekta resornog ministarstva osigurali smo dio potrebnih sredstava za ovaj projekt, a veliki dio je prijavljen unutar projekta uređenja utvrde. Ukupna vrijednost projekta je oko 133.000 eura. Grad konstantno radi na prijavi projekta te se radi i na prijavi manjih i tako segmentirano tijekom godina uređujemo našu utvrdu – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

U Gradu napominju da su do sada u suradnji s Muzejom grada Đurđevca i Turističkom zajednicom uspješno realizirali projekt postave vanjske rasvjete na Starom gradu, uređeni su atrij i veža, otvoren je Restoran i pivnica Stari grad, uređena je srednjovjekovna soba Sv. Juraja, otvoren je Interpretacijski centar Picokijade, uvedena je proširena stvarnost u utvrdu te je izgrađen mini ZOO koji je dom brojnim životinjama. Podsjetimo, u tijeku je i provedba projekta Zelene tranzicije utvrde u sklopu kojeg će se urediti okoliš utvrde te će se izgraditi dva jezera.

– Potrebno je stalno ulagati i renovirati utvrdu te ju obogaćivati dodatnim turističkim i kulturnim sadržajima kako bismo i dalje ostvarivali veliku posjećenost. Plan je da se radovi na krovištu završe do kraja ove godine, a u narednom razdoblju cilj nam je osigurati sredstva za obnovu fasade na utvrdi kako bi naš Stari grad u cijelosti dobio novo obnovljeno ruho – zaključio je gradonačelnik.

zatvori