Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Župan ugostio dobitnike najvećih vatrogasnih priznanja, Piškor: Nagrada me ispunjava jer vidim da me zajednica kojoj sam se posvetio i primijetila

Povodom Mjeseca zaštite od požara i dobivanja vatrogasnih priznanja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, župan Darko Koren ugostio je vatrogasce s područja naše županije.

– Vatrogasci su najvažnija sastavnica cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja, a zajedno smo prošli puno toga. Nažalost više je bilo loših situacija, ali upravo zato vi postojite, kako biste mogli odgovoriti na sve izazove – kazao je Koren.

Također, dodao je kako su vatrogasci dio sustava koji predstavlja najznačajniji operativni kapacitet i temelj županijskog sustava zaštite i spašavanja.

– Mi smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj. Ulažemo u taj sustav zahvaljujući predsjedniku Vatrogasne zajednice Darku Palašu, a smatram da smo to i u administrativnom smislu prilično dobro uredili. Prostora još uvijek ima, ali napravili smo dobar pomak. Ove godine predviđeno je oko 140.000 eura kojima će se financirati nabava opreme i vozila. Nikada nam nije bilo žao uložiti u vatrogastvo jer se to uvijek višestruko vraća i činjenica je da smo po izdvajanju iznad standarda i zakonskih obveza – poručio je župan.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitao je dobitnicima priznanja te rekao kako smatra da su ih zasluženo primili.

– Zadnjih nekoliko godina bilo je vrlo turbulentno za kompletan sustav civilne zaštite, a vatrogasci su velik dio toga iznijeli na svojim leđima. Vatrogasna zajednica je najmasovnija, najopremljenija i najeduciranija sastavnica sustava civilne zaštite i bez vas nema niti jedne akcije, vježbe ili intervencije – dodao je.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Darko Palaš županu se zahvalio na razumijevanju i pomoći.

– Svaki naš upit i zahtjev za pomoć uvijek se riješi na pozitivan način s vaše strane. Mi smo ponosni na sve naše članove, a prije svega na nagrađene kolege koji su svoj život proveli u vatrogastvu i pokazali nam smjer kojim moramo ići – rekao je Palaš.

Marijan Kicivoj odlikovan je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana.

– Prije 50 godina ušao sam u sustav, a prošao sam sve dužnosti koje se mogu pojaviti u dobrovoljnom i profesionalnom vatrogastvu. Ova nagrada kruna je moje karijere – kazao je Kicivoj.

Vladimir Piškor, dobitnik Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo, istaknuo je kako ovako nešto ne bi mogao postići bez svojih kolega vatrogasaca.

– Ovo je priznanje za koje mogu zahvaliti, ne samo svojem društvu, nego kompletnoj lokalnoj vatrogasnoj zajednici. Uvijek sam u životu gledao da budem tamo gdje je nekome potrebna pomoć, nikada nisam ništa radio zbog priznanja, već sam uvijek gledao da radim za boljitak svih nas. Ovo što je došlo na kraju je nešto što me ispunjava jer vidim da me zajednica u kojoj sam radio i kojoj sam se posvetio i primijetila – zaključio je Piškor.

zatvori