Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Zdravstveni djelatnici nezadovoljni: Plaće su nam male, nedostaje osoblja, radimo sve praznike…

Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek jedna je od četiri bolnice ispred koje se danas organizira miran prosvjed. Okupilo se stotinjak zdravstvenih radnika te su istaknuli koji su njihovi problemi, ali i zahtjevi.

– U koprivničkoj bolnici, kao i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, generalni je problem manjak zdravstvenog osoblja te ostalog zdravstvenog kadra. Nailazimo na otežane uvjete rada zbog manjka osoblja. Medicinske sestre i tehničari rade sve dane u tjednu, praznike te ostale neradne dane, dakle 365 dana u godini. Nerijetko tek nakon šest radnih tjedana imaju 48 sati slobodno – poručila je Ljiljana Sambol iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Dodala je i kako dug period otežanih uvjeta, koji se nastavlja i nakon pandemije, utječe na zdravlje radnika te cjelokupno nezadovoljstvo jer ne mogu osigurati normalan život svojim obiteljima, niti posvetiti dovoljno zaslužene pažnje pacijentima.

Na novinarsko pitanje o tome koliko medicinskih sestara i tehničara ima te koliko ih nedostaje, Sambol navodi kako ih je trenutno 370, ali da to nije dovoljno.

– Nedostaje nam oko 50 medicinskih sestara i tehničara. U razgovoru s ravnateljem, glavnom sestrom i upravom stalno ističemo taj problem te zajednički radimo na tome da se oni zaposle. Sestre i tehničari se uglavnom ne javljaju na natječaje zbog plaće koja je u sustavu zdravstva s 43 godine radnog staža ispod 1.000 eura. To je uistinu degradirajuće – zaključuje Sambol.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Đuro Priselec istaknuo je koji su problemi ostalih zdravstvenih radnika.

– Nama su najveći problem spremačice. Imamo 68 sistematiziranih spremačica, a zaposleno je 57. Na bolnici već nekoliko godina traju radovi, a naše spremačice sve to održavaju iza majstora. Naša uprava nema razumijevanja za moju argumentaciju da se zaposli još spremačica. U kuhinji ne radi klimatizacijski uređaj pa je u ljetu temperatura viša od 40 stupnjeva, a u laboratoriju smo tek sada nakon drugog natječaja dobili laborante koji su nam nedostajali – objašnjava Priselec.

 

Prosvjedni skup ispred koprivničke bolnice

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 10. svibnja 2023.

 

zatvori