Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Sigurna kuća potpuno opremljena, Švagelj Jažić: Trenutno imamo 14 smještajnih kapaciteta

Novi prostori u kojima djeluje Sigurna kuća potpuno su opremljeni za pružanje adekvatnog smještaja za sve žrtve nasilja, a trenutno postoji 14 smještajnih kapaciteta.

Da postoji potreba za sigurnom kućom govori i broj zahtjeva za skloništem koje je zatražilo 115 osoba.

Rekla je to na jučerašnjoj završnoj konferenciji projekta “Novi početak” predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je kako se uspostavom Sigurne kuće osigurava adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja.

– Ova tema izuzetno je važna za naše društvo i svaku lokalnu zajednicu. Osiguravanjem potrebnih kapaciteta brinemo o ranjivim osobama i osiguravamo im potrebnu zaštitu. Iako smo bili jedna od šest županija koja nije imala sigurnu kuću, do uspostave objekta uspjeli smo osigurati zamjenski prostor koji je poslužio svrsi. Jedan od bitnih zadataka jest i kontinuirano podizanje svijesti javnosti o pravim žrtvama nasilja. Svi zajedno moramo pomoći kako se loše stvari ne bi događale te pružiti svu potrebnu pomoć da se teške situacije prevladaju. Ovaj projekt će u tome zasigurno pomoći – poručio je.

Darko Masnec, voditelj projekta, osvrnuo se na provedene aktivnosti.

– Sigurnom kućom unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tijekom projekta pojačali smo kapacitete stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja, a radili smo i na podizanju svijesti javnosti o žrtvama nasilja u obitelji – kazao je Masnec.

Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, zaključno je izrazila zadovoljstvo jer je projekt priveden kraju, dodavši kako je podrška u realizaciji projekta osigurana kroz sredstva Europske unije.

zatvori