Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Počinje nadogradnja vrtića u Virju, Perok: Riješit ćemo liste čekanja, s novom godinom svi mališani će biti upisani u vrtić

 

U Virju su danas potpisani ugovori o izvođenju radova i obavljanju stručnog i obračunskog nadzora nad izvođenjem radova dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Zrno u Virju.

Voditeljica projekta Kristina Filipović predstavila je osnovne podatke o projektu te istaknula kako je opći cilj projekta ulaganje u dogradnju i opremanje postojeće predškolske ustanove.

– Općina Virje je 2022. godine ishodila građevinsku dozvolu za dogradnju vrtića te smo u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije – PORA, projekt prijavili na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za sufinanciranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – naglasila je Filipović te dodala kako je vrijednost projekta oko 480.000 eura od čega Europska unija sufinancira 324.905,43 eura.
Spomenimo da je predviđeno trajanje radova šest mjeseci, a planira se dogradnja i opremanje jaslica ukupne površine 258 metara kvadratnih.

Foto: Martina Sabađija Buđak

Načelnik Općine Virje Mirko Perok naglasio je kako je zadovoljan što se u vrtiću traži mjesto više.

– Naš novi vrtić otvoren je 2015. godine, a na naše veliko zadovoljstvo i sreću, sad su potrebe daleko veće. To znači da demografska politika Općine daje vidljive rezultate, a s ovom nadogradnjom ćemo anulirati liste čekanja i sva će djeca imati mogućnost upisati se u vrtić – rekao je načelnik Perok te dodao kako se nada da će se s idućom godinom novi mališani upisati u dograđeni vrtić.

Istaknuo je kako su prošle godine za novorođenčad izdvojili znatna sredstva i financirali 43 novorođene djece.

– To je dobar pokazatelj pa me iz tog razloga ova nadogradnja iznimno veseli. Predstoji nam još nabava opreme za ove dvije odgojne skupine i to ćemo u tijeku radova nabaviti. Dio financiranja koji se odnosi na Općinu nije zanemariv i u velikim smo investicijama, no ako smo više od milijun eura dali za novi vrtić, onda ćemo i ovo moći riješiti – naglasio je Perok i zahvalio Vladi Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačkoj županiji i PORA-i na podršci.

Foto: Martina Sabađija Buđak

Županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek čestitala je na dobivenom projektu istaknuvši kako je on rezultat kontinuiranog rada Općine Virje.

– Obrazovanje nam je u Županiji svakako prioritet i zapravo su sva naša ulaganja i aktivnosti, od kupnje opreme do velikih infrastrukturnih projekata kao što je ovaj, borba za bolje demografske pokazatelje – kazala je Mušlek.

Dodala je kako vjeruje kako će se i ovom dogradnjom podići kvaliteta života na području općine.

Melita Birčić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije PORA, kazala je kako su partnerstvo i suradnja dobitna formula za uspješno kandidiranje projekata i dobivanje europskih sredstava.

– Jako puno radimo s Općinom Virje te zahvaljujem što ste nam pružili povjerenje da zajedničkim snagama uspješno kandidiramo i za ovaj projekt – zaključila je Birčić.

Konferenciji su prisustvovale ravnateljica Dječjeg vrtića Zrno Virje Maja Šobak i suradnica PORA-e Ida Kovač Očenašek.

Ugovore je po završetku konferencije s predstavnikom izvođača radova i predstavnikom nadzora radova, potpisao načelnik Perok.

zatvori