Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Počinje 8. Virovska prkačijada, chef Sarkis Yacoubian: Noževe ne moramo koristiti za zločine, već za mir

Virje će u danima pred nama biti najslađe selo u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire – sutra počinje 8. Virovska prkačijada koja će trajati sve do nedjelje.

Tim je povodom u prostorijama Županijske uprave danas održana i najavna konferencija za medije na kojoj je predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva manifestacije Dražen Đurišević okupljenima ukratko predstavio cijeli program rekavši da su organizatori i ove godine jako ponosni.

– U ovo vrijeme najslađe smo selo; stvorili smo tradiciju, a njenim održavanjem napravili smo konstantu da se svake godine radi sve više i više promjena u programu. Ove je godine Prkačijada proširena na tri dana, dosad se nije održavala u nedjelju – naglasio je Đurišević.

Spomenimo tako da će se u petak održati vrtićka i školska Prkačijada te predstavljanje strukovnih ugostiteljskih škola Koprivničko-križevačke županije, kao i stručna radionica. Središnji dio događanja je subota; 24 udruge žena će se natjecati u izboru za najbolje prkače, imat će i izložbeni prostor, a održat će se i prezentacija stranih gostiju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Radimo najbolje prkače, no u to se moramo uvjeriti pa dovodimo druge izlagače kako bismo vidjeli da smo mi bolji. Mislili smo da prkače uvijek netko drugi bolje radi, no to ponekad nije istina; nigdje u svijetu nema tako kvalitetnih kolača i žena koje ih rade sa srcem kako bi okusom i izgledom ispali fantastični – poručio je Đurišević.

Dodajmo još da će okupljeni u subotu moći uživati u stručnim radionicama te degustacijama, ali i susretima folklora. U subotu je na rasporedu i izrada zvjezdica i “slaganje v plasnicu”.

Kada je pak riječ o nedjeljnom programu, u jutarnjim satima počinje likovna kolonija na temu prkača, dok će reprezentacija kuhara iz Armenije u parku kuhati i besplatno dijeliti veliku armensku mesnu juhu. Cijeli program dostupan je ovdje.

>> FOTO Počinje najslađa manifestacija u Podravini, donosimo vam detaljan program 8. Virovske prkačijade

Inicijator i autor projekta Stejan Odobašić nastavio je da je vrlo ponosan na Prkačijadu i drago mu je da je pokrenuo projekt koji se uspješno razvija.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U ovo vrijeme teško je naći entuzijazam, no on postoji. Koliko god smo mi, kako kaže Pajo Kanižaj, “žufka Podravina”, organizator je uspio mobilizirati zajedništvo u Virju. Dosta putujem po svijetu i nigdje nisam vidio ovakve prkače. Nas užasava kemija u slastičarstvu, znate da postoje svakakve mješavine i to je sasvim drugačiji okus nego što rade naše žene, naša je Podravina specifična po tome – istaknuo je.

Drago mu je i da može dovesti inozemne slastičare i kuhare koji se, kazao je, čude podravskim kolačima i oduševljeni su gostoljubivošću.

Jedan od inozemnih gostiju tako je i predsjednik organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, inače dugogodišnji prijatelj festivala. Yacoubian je pritom iz Armenije, a živi u Izraelu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Pošto živim u konfliktnom području između Izraela i Palestine, svojom sam profesijom želio napraviti nešto pozitivno; 2007. godine pokrenuo sam organizaciju Taste of peace. Želio sam da izraelski i palestinski chefovi rade na jednom meniju i uspjeli smo u tome, bili smo otvorenog uma. Od onda putujem diljem svijeta i trudimo se da zemlje otvore svoj put miru. Ne trebam spominjati što se nažalost dešava diljem svijeta, događaju se ratovi i uništavanja, no mi to pokušavamo zaustaviti. Ne moramo nužno koristiti noževe za zločine, možemo ih koristiti za mir, to je moja ideologija – rekao je Yacoubian.

I ambasadorici organizacije Teaste of peace u Hrvatskoj Josipi Rasinec drago je što može sudjelovati u projektu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Hodajući svijetom promoviramo aktivnosti, a ja kao Podravka, žena sa sela i članica organizacijskog odbora Prkačijade imam priliku kud god odem da otvorim vrata svijeta našoj Prkačijadi te da zajedno rastemo – poručila je.

Podršku cijelom projektu dao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Projekte često dijelimo na velike i male, no svaki mali projekt je velik za sredinu u kojoj se događa pa je i svaka priredba u koju je uloženu puno truda zapravo velika. Virovska Prkačijada je prerasla u veliku manifestaciju i po svim obilježjima spada u manifestacije koje obilježavaju kulturu te tradiciju Podravine i Koprivničko-križevačke županije – zaključio je župan.

Konferenciji su još prisustvovali pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev te direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik koji su također istaknuli vrijednost i važnost Prkačijade, ali i njene specifičnosti.

zatvori