Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Noa Lipuš fiziku je na smiješan način zavolio u osnovnoj školi, a danas je državni prvak u njenoj eksperimentalnoj grani

Noa Lipuš iz Koprivničkog Ivanca na državnom natjecanju iz fizike u kategoriji eksperimentalnih radova koje se održalo u Podgori tijekom prošlog tjedna osvojio je prvo mjesto.

Ovaj 16-godišnjak završio je Osnovnu školu Đuro Ester, pohađao je Umjetničku školu Fortunat Pintarić gdje je svirao violinu, a danas je učenik drugog razreda Prve gimnazije Varaždin i to prirodoslovno-matematičkog smjera.

Na početku našeg razgovora odmah se nametnulo pitanje kako to da nije upisao koprivničku Gimnaziju Fran Galović već se odlučio za onu u Varaždinu.

– U Gimnaziji Fran Galović samo je jedan razred prirodoslovno-matematičkog smjera koji obično upisuju učenici koji su u osnovnoj školi prolazili s 5.0, a s obzirom na to da sam ja iz hrvatskog jezika redovito imao četvorku, nisam upao te sam odlučio upisati svoju drugu opciju, a to je također prirodoslovno-matematički smjer, ali na Prvoj gimnaziji Varaždin – govori nam ovaj simpatičan mladić koji u slobodno vrijeme voli igrati nogomet i družiti se s prijateljima.

Njegov dan počinje jako rano jer već u 5:33 mora biti na vlaku za Varaždin.

– Naporno je i baš nemam vremena za hobije, no zasad uspijevam sve uskladiti. Kad učim, onda učim intenzivno i pokušavam se što bolje naspavati kako bih u školi bolje funkcionirao. To zna biti dosta izazovno – govori nam Noa.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodaje da nije očekivao prvo mjesto na državnom natjecanju iz fizike koje je u kategoriji eksperimentalnih radova osvojio sa svojim kolegom s Markom Levanićem iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

– Iako smo u naš rad uložili popriličan trud, ni ja ni moj kolega nismo očekivali da ćemo osvojiti baš prvo mjesto i bili smo jako oduševljeni i sretni. Upoznali smo se u Centru izvrsnosti iz eksperimentalne fizike u Varaždinu. Tamo se upisuju svi učenici koje zanima fizika i koji imaju nekog znanja o predmetu, neovisno o smjeru koji polaze. S vremenom smo se sprijateljili, međusobno uvidjeli da se obojica dosta razumijemo u fiziku i da smo spremni uložiti potreban trud. Na karaju smo se složili da zajedno napravimo rad za natjecanje iz eksperimentalne fizike – objašnjava nam Noa.

Kada je riječ o eksperimentalnoj fizici, pojašnjava nam da je riječ o grani fizike koja se bavi izvođenjem eksperimenata i njihovim osmišljanjem kako bi se potvrdila neka teorijska teza u fizici.

– Za državno natjecanje morali smo pripremiti eksperimentalni rad, u našem slučaju to je bio osjetljivi barometar. U prvom krugu natjecanja napisali smo rad u word dokumentu sa svim mjerenjima i teorijskim objašnjenjima koje smo za to vrijeme napravili. U drugom krugu smo dodatno doradili eksperiment, napravili nova mjerenja te poslali nadograđeni rad u pisanom obliku. Na državnom natjecanju smo uzeli naš uređaj te ga objasnili i demonstrirali komisiji – napominje.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodaje kako su ih za natjecanje pripremali mentor profesor Tomislav Horvat i profesorica Helena Kanešić u Centru za izvrsnost iz teorijske fizike koji je pohađao svaki utorak i to mu je, govori, dalo još bolju podlogu za državno natjecanje.

– Centar izvrsnosti iz eksperimentalne fizike održavao se svaki četvrtak, ali smo se sredinom veljače kolega Marko Levanić i ja počeli nalaziti petkom i vikendima kako bismo se još bolje pripremili. Samo znanje iz “škole” nije dovoljno, naime natjecali smo se s trećim i četvrtim razredima srednje škole te se određene stvari iz našeg rada ne uče na redovnoj nastavi – naglašava Noa koji je zahvalio profesoru i profesorici na pripremama.

Fiziku je zavolio u sedmom razredu osnovne škole i to na zapravo smiješan način. Prisjeća se kako je sve počelo gledanjem opovrgavanja teorija zavjera na YouTubeu.

– Također sam volio razmišljati o razno raznim “zanimljivim” pojavama u fizici i pokušavao otkriti kako funkcioniraju različiti strojevi i uređaji, a do objašnjenja sam uglavnom dolazio na YouTubeu – govori Noa.

Želja mu je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, a za posao još uvijek nije 100 posto siguran.

– Volio bih se baviti područjem vezanim za fiziku. Volio bih steći iskustva u inozemstvu, a ako mi se ne bi svidjelo, vratio bih se – zaključio je Noa.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori