Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Koprivnički vatrogasci na 24. hodočašću vatrogasaca u Mariji Bistrici

Članice i članovi Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, njih 30-ak, sudjelovalo je na 24. hodočašću vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke kojem je prisustvovalo oko 2.000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

– Vatrogasce je predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ujedno i predsjednik VZG-a Koprivnica. Domaćini hodočašća bili su vatrogasci Vatrogasne zajednice Istarske županije uz potporu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije – istaknula je Sonja Markić, izvjestiteljica VZG-a Koprivnica.

Dodala je da koprivnički vatrogasci već tradicionalno sudjeluju u ovom hodočašću sa svim ostalim vatrogascima iz Koprivničko-križevačke županije i cijele Hrvatske.

Slavko Tucaković pozdravio je sve hodočasnike i goste te posebno dvije inozemne delegacije koje su po prvi puta na vatrogasnom hodočašću – delegaciju Republike Slovenije i vatrogasce iz Čilea.

– Zahvaljujem svima vama, a ima vas oko 2.000, koji ste došli na ovo 24. hodočašće te vam želim da iz ovog svetišta odete puni plamena, plamena hrabrosti i dobrote što i krasi naše hrvatske vatrogasce – s ponosom je rekao Tucaković.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.

– Vaša profesija, vaše zvanje i vaše djelovanje na osobit je način u službi života. Vi ne dovodite ljude u opasnost, nego ih spašavate iz bezizlaznih situacija. Vi ne potpirujete vatru među ljudima, nego gasite požare. Vi ne gledate vlastitu korist i dobrobit nego ste velikodušni i izlažete se opasnostima kako biste drugima pomogli. Službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. Hvala vam na svemu što činite za sve nas – rekao je u propovijedi msgr. Bogdan.

Nakon svete mise održan je križni put.

zatvori