Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Koprivničanac Vedran Slukić sudjeluje u prvoj hrvatskoj misiji slanja satelita u svemir: Dobit ćemo svoje prvo tijelo u orbiti oko Zemlje

Vedran Slukić, 35-godišnji Koprivničanac, sudjeluje u misiji kojom će Hrvatska dobiti svoje prvo svemirsko tijelo u orbiti oko Zemlje.

Hobi kojim se ovaj programer u IT kompaniji koja se bavi automobilskom industrijom dugo bavio, postao mu je drugi posao otkad surađuje s tvrtkom Spacemanic.

– Hobiji su mi brdski biciklizam, koji sam nažalost zapostavio u zadnje vrijeme, i razvijanje ugradbenih sustava. Ovaj drugi hobi uspio sam pretvoriti u posao kojim se bavim zadnjih godinu i pol – kazao je.

Vedranov karijerni put bio je pun zavoja, ali od samog početka bavio se inženjerskim poslovima.

– Prvi studentski posao bio mi je u jednoj maloj riječkoj tvrtki gdje sam se bavio dizajnom elektronike i programiranjem mikrokontrolera. Nakon toga zaposlio sam se kao PLC programer, a onda sam prešao u telekomunikacije gdje sam se bavio programiranjem 5G baznih stanica. Zadnje četiri godine sam u autoindustriji i pokrenuo sam vlastiti obrt kako bih mogao surađivati sa Spacemanicom te raditi i na drugim projektima koji mi se svide – istaknuo je.

Njegov ulazak u misiju lansiranja prvog hrvatskog satelita CroCube u svemir bio je pomalo slučajan.

– Prije otprilike godinu i pol, na jednoj edukaciji, upoznao sam Danielu Jović koja je direktorica Spacemanica u Češkoj, a već 13 godina živi u Hrvatskoj. I tako sam počeo raditi za njih. CroCube je bila njezina ideja, a sve je krenulo s mišlju “Pa zašto Hrvatska ne bi imala svoj satelit, svi drugi oko nas ga imaju”. Puno smo o tome pričali i razmišljali, a ona je odmah krenula u akciju. Kontaktirala je mnoštvo ljudi i kompanija, a glavni cilj bio je da projekt ostvarimo tako da svatko može donirati i na taj način smo isključili nekakvo svojatanje projekta jer je on jednostavno hrvatski – dodaje Vedran.

Njegova uloga u projektu bit će tech lead, a pomagat će u transferu znanja i programskih komponenti, a za ovu misiju kaže kako će uistinu biti posebna.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Posebnost je u tome što će Hrvatska dobiti prvo svemirsko tijelo u orbiti oko Zemlje pa će tako svaki radio amater moći komunicirati sa satelitom, a bit će ga moguće pratiti i putem mobilne aplikacije. Sam CubeSat opremljen je s dvije kamere koje će slikati Hrvatsku, a svi podaci bit će dostupni građanima, studentima i istraživačima. Važno je naglasiti da se misija financira preko Croinvest platforme i svatko tko želi može podržati misiju određenim iznosom i njegovo će ime putovati u svemir zapisano na memorijskoj kartici – objašnjava Vedran.

Također, ističe kako će se satelit sklapati, programirati i testirati u Hrvatskoj, a nakon toga će ići na integraciju u Berlin gdje će biti montiran u deployer.

Deployer će biti poslan SpaceX-u, a tamo će biti integriran kao teret u raketi Falcon 9. Nakon lansiranja deployer će izbaciti satelit u određenu orbitu oko Zemlje, a sa satelitom ćemo komunicirati pomoću radio primopredajnika, odnosno ground-stationa lociranog u Zagrebu. U trenutku kada ulovimo prvi signal započinje faza pokretanja i stabilizacije, nakon toga satelit prikuplja podatke i šalje ih natrag na Zemlju – kazao je.

Vedran za sebe kaže da je kao dijete htio postati astronaut, a sada će njegov kod letjeti u orbitu.

– Kao dijete znao sam zaspati s dječjom enciklopedijom u kojoj je bilo jedno dugačko poglavlje o povijesti putovanja u svemir. Također, veliki sam fan SpaceX-a jer su kao privatna kompanija u vrlo kratkom roku napravili pouzdani ”svemirski” taxi, koji se može koristiti nekoliko puta. Upravo je njihov uspjeh omogućio drugim manjim kompanijama pristup istraživanju svemira, pa tako i meni običnom Podravcu. Volio bih kada bi ova misija bila neki kamen temeljac za buduće start up-ove koji bi se bavili razvojem svemirskih tehnologija. Time bi se stvorili novi poslovi i novi izazovi. Mislim da bi se puno klinaca odmaknulo od YouTube-a – dodao je.

Svoju suradnju sa Spacemanicom će nastaviti, a prostora ima i za buduće projekte.

– Vidjet ćemo kako će se CroCube razvijati, ali u svakom slučaju nastavlja se moja suradnja sa Spacemanicom. Vjerujem kako će ovaj projekt otvoriti puno drugih mogućnosti – zaključuje Vedran.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori