Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO: ERASMUS EDUKACIJA Učiteljice iz Drnja posjetile Firencu

Učiteljice Martina Hrastić Farkaš i Andrea Pandurić te školska knjižničarka Stjepana Kadić iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje krajem travnja pohađale su tri različita tečaja, a sudjelovanje im je omogućila Erasmus+ akreditacija koju škola ima do 2027. godine.

Učiteljica hrvatskoga jezika Martina Hrastić Farkaš sudjelovala je na edukaciji pod nazivom 4 C’s: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration. Ukupno je sudjelovalo devetero polaznika iz Njemačke, Švedske, Slovenije, Portugala, Španjolske, Grčke i Hrvatske.

– Tema tečaja bile su četiri važne vještine koje omogućuju unaprjeđenje suradnje s učenicima, roditeljima i svima s kojima se učitelji susreću, a to su kreativnost, suradnja, kritičko razmišljanje i komunikacija. Ishodi učenja koji su se poticali ovim tečajem su steći jasno razumijevanje kreativnog procesa kroz praktičnu primjenu; razmišljati kritički i izvući maksimum iz današnje preopterećenosti informacijama; iskusiti učinkovitije komunikacijske sposobnosti i tehnike; proširiti mogućnosti suradnje u razredu i poticati ih u svim aspektima školske zajednice; doživjeti istinsko međunarodno iskustvo izgradnje tima – objasnila je Kadić.

Hrastić Farkaš napomenula je da su sve aktivnosti koje su provodili bile interaktivnog karaktera – od sudjelovanja u otvorenim diskusijama, radovima u skupini ili paru do istraživačkog rada u samom centru Firence.

– Takav način rada omogućio je dublje povezivanje grupe, dijeljenje osobnih iskustava te zajedničko promišljanje o mogućim rješenjima određenih problema – istaknula je.
Spomenimo da je na tečaju Resilience and well-being strengths for teachers bila školska knjižničarka Stjepana Kadić. Ostali polaznici tečaja bili su iz Slovačke, Grčke, Poljske, Finske, Litve, Španjolske i Nizozemske. Pozitivna psihologija, važnost dobrobiti, otpornosti, fleksibilnosti, ranjivosti, povezanosti, zahvalnosti, suosjećanja, prihvaćanja i oproštaja samo su neke od tema kojih se dotaknula voditeljica radionice Alessia di Bari.

– Cilj razgovora i vježbi koje smo odradili bio je ojačati našu mentalnu snagu. Razgovarajući o tome što je to što nekima omogućuje da se bolje nose u krizi, dok se drugi izgube, dobili smo smjernice za Permu (Positive emotions, Engagement, Relationships, Meaning and Achievement), na kojoj treba marljivo raditi. Život se svakako događa, a na nama je kako ćemo proći kroz njega – kazala je Kadić.

Učiteljica njemačkog jezika Andrea Pandurić pohađala je tečaj Successful strategies for teaching students with special needs in every classroom.

– Na tečaju smo se upoznali s različitim oblicima teškoća koje učenici mogu imati (ADHD, disleksija, disgrafija i sl.) kao i metodama i strategijama koje se mogu upotrijebiti na nastavi, kako bi se učenicima pomoglo, da budu uspješni unatoč svojoj teškoći. Bilo nas je 12 učitelja iz sedam različitih zemalja. Razgovor i razmjena iskustva s kolegama iz Španjolske, Švedske, Belgije, Njemačke, Slovenije i Slovačke bili su dodatni plus. Kući sam se vratila puna novih ideja koje ću uskoro probat upotrijebiti u nastavi – zaključila je Pandurić.

Slušaj uživo
zatvori