Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ČUVANJE TRADICIJE Đelekovečki požiraki stavljeni pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i medija

Požiraki, tradicionalna đelekovečka tjestenina, stavljena je pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i medija, a ideja se rodila u Društvu žena Đelekovec te uz poticaj etnologinje Vesne Peršić Kovač.

– Često ističemo kako smo ponosni na ovo posebno umijeće izrade požiraka koje mi Đelekovčani učimo u svojim obiteljima i prenosimo s koljena na koljeno. Sada sve to ima neki dublji smisao jer smo uspjeli učiniti veliku stvar za naše mjesto i za naše požirake. Podrška je došla i od Općine Đelekovec, a Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina u suradnji s Društvom žena već godinama čini mnogo na području očuvanja ove tradicije. – kazala je Sonja Vuljak, ravnateljica škole.

Ravnateljica je prema uputama etnologinje Perišić Kovač te u suradnji s predsjednicom Društva žena Adelom Horvat i tajnicom Snježanom Čempuh Vulić, napravila zvučne i video zapise o izradi požiraka i drvaca.

– Prikupljene su sve vrijedne informacije od davnih vremena pa do danas. Puno su pomogle starije mještanke Cecilija Cmrk, Karolina Tomašić, Slava Sabolić, Ljuba Vuljak, Mara Levak, Ana Mihalec te mnoge druge žene. Svoje majstorije izrade drvaca za požirake pokazao je Ivan Levak, samouki drvodjelac koji vrlo vješto izrađuje drvca. Svi snimljeni i zapisani materijali poslani su u Ministarstvo kulture i medija te je ovih dana u školu stiglo rješenje kojim se požiraki i drvca stavljaju pod preventivnu zaštitu najdulje do četiri godine – istaknula je.

Društvo žena i škola, uz podršku Općine, kontinuirano provode radionice izrade požiraka te brinu o očuvanju tradicije izrade ove tjestenine. Najviše ih raduje to što će uspjeti sačuvati požirake od zaborava.

zatvori