Subota, 27. travnja 2024.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU Pintarić: Uloga zajednice je osiguravanje svih potrebnih usluga i uvjeta za osobe s autizmom i njihove obitelji

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu.

Njime se želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.

Edukacijska rehabilitacija u Osnovnoj školi Đurđevac u Odjelu za učenike s teškoćama u razvoju Marta Pintarić govori da ovaj poremećaj utječe na sve aspekte života osobe s autizmom – mijenja njihov način razmišljanja, poimanja svijet, kako se kreće, komunicira i kako se druži.

– Karakteristike poremećaja iz spektra autizma prisutne su od ranog djetinjstva i mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe i to po težini i varijabilnosti. To je neurorazvojni poremećaj koji obilježavaju odstupanja na području komunikacije i socijalne interakcije, kao i suženi repetitivni obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti – dodaje Pintarić i naglašava da različitim autističnim osobama treba pomoć u različitim stvarima.

Spominje kako je za poboljšanje kvalitete života osoba s autizmom važno spomenuti poticajne uvjete života i odgovarajuću podršku kako osobama s autizmom, tako i njihovim obiteljima.

– Podrška treba biti prisutna od same sumnje na autizam i treba trajati cijeli život – govori Pinatrić.

Foto: Irena Kožar

Dodaje da to znači usmjeravanje i educiranje roditelja i stručnjaka, osiguravanje odgovarajućeg oblika odgoja i obrazovanja, kao i ostalih rehabilitacijskih usluga, osiguravanje socijalno-zdravstvene podrške, planiranje tranzicijskog razdoblja zajedno s obitelji, razvijanje usluga za život u zajednici, a posebice je važno istaknuti podizanje svijesti društva.

– Uloga zajednice je osiguravanje svih potrebnih usluga i uvjeta za osobe s autizmom i njihove obitelji i omogućavanje uključivanja u nju. Uloga svakog člana zajednice je educiranje i informiranje o autizmu iz pouzdanih izvora – napominje Pintarić.

Kaže kako uloga roditelja nije jednostavna, ali najvažnije je biti roditelj i pružati mnogo ljubavi i pažnje kako bi se dijete osjećalo voljeno i prihvaćeno jer je to temelj za napredak.

– Jako je važno informirati se o autizmu putem pouzdanih izvora, a sve kako bi se smanjila socijalna stigmatizacija i poboljšala kvaliteta života osoba s autizmom – zaključila je.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori