Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Stiže izložba Henrija de Toulousea-Lautreca; Janković Hapavel: Očekujemo da će i ova izložba zabilježiti rekordan broj posjetitelja

Nakon izložbe Picassa, Chagalla, Dalija, Hundertwasera i Hasegawee u Đurđevcu se otvara i izložba Henrija de Toulousea-Lautreca.

– Ova nova poslastica za ljubitelje umjetnosti opet će istaknuti Đurđevac na mapi kulturnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire. Nakon što je izložba Hundertwasera i Hasegawe polučila veliki uspjeh i dovela tisuće ljudi u Muzej grada Đurđevca otvara se izložba Henrija de Toulousea-Lautreca. Naime, radi se o izložbi istaknutog francuskog umjetnika s kraja 19. stoljeća, Henrija de Toulousea-Lautreca, koja do sada u ovom obliku nije održana u Hrvatskoj – poručuju iz đurđevačke Gradske uprave.

Umjetnički rad Toulouse-Lautreca u raznim tehnikama – ulje, crtež, pastel i gvaš – bio je posvećen likovima i prizorima iz života pariškog svijeta – plesnih dvorana, kabareta i kavana Montmartrea, cirkusa i bordela u kojima se nerijetko dotiču i erotski sadržaji. Bio je vrstan portretist, radio je karikature i bavio se ilustracijama knjiga. Toulouse-Lautrec slovi i kao jedan od najvećih eksponenata litografske grafičke umjetnosti, a osobitu slavu stekao je izradom plakata u tehnici litografije u boji, među kojima se ističe Moulin Rouge iz 1891. godine.

– S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo ovog poznatog umjetnika očekuje se da će i ova izložba zabilježiti i rekordan broj posjetitelja. Očekujemo da će se troškovi izložbe u cijelosti pokriti od sponzorstava i prodanih ulaznica – istaknula je ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel te je još jednom pozvala sve zainteresirane da dođu na otvaranje izložbe u četvrtak 20. travnja u 19 sati.

Spomenimo i da je muzej za izložbu dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je uz pozivnicu poslana svim osnovnim i srednjim školama pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih dolazaka.

Izložba obuhvaća 20-ak radova, a bit će otvorena do 31. listopada.

zatvori