Petak, 3. svibnja 2024.

Revija Larsa von Triera u kinu Velebit

U kinu Velebit u travnju i svibnju očekuje vas revija osebujnog filmskog autora, vizionara i ključnog inicijatora umjetničkog pokreta Dogma 95 – Larsa von Triera.

Lars von Trier danski je redatelj, scenarist, producent, montažer i snimatelj koji je svoje prve kratke filmove počeo snimati već s 11 godina. Studirao je teoriju filma na sveučilištu u Kopenhagenu i filmsku režiju na danskoj Nacionalnoj filmskoj školi.

Unutar revije prikazat će se filmovi Dogville, Lomeći valove, Europa, Plesačica, Idioti i Melankolija.

Reviju započinjemo 26. travnja u 19 sati projekcijom filma Dogville, drame prikazane u konkurenciji festivala u Cannesu, a te iste godine dobitnice Europske filmske nagrade u kategorijama najboljeg europskog redatelja i snimatelja te godinu kasnije nominirane za prestižnu francusku filmsku nagradu César kao najbolji film Europske Unije. Ova drama s elementima krimića prvi je segment njegove zasad nedovršene “američke trilogije” nastavljene dramom Manderlay iz 2005. godine.

Prije projekcije filma Dogville, u 18:30, uvodnu riječ o stvaralaštvu Larsa von Triera održat će Miro Frakić, diplomirani skandinavist i anglist. Vanjski suradnik na Katedri za skandinavistiku, bavi se skandinavskim (i) queer filmom, kao i filmom za djecu i mlade. Preveo knjigu o Greti Thunberg, Naša kuća u plamenu Malene Ernman, u Egmontovom izdanju. Veliki zaljubljenik u eksperimentalnim rod. Radio više godina kao programski asistent na Splitskom filmskom festivalu i bio član žirija kritike na 14. izdanju 25. FPS-a. Dobitnik je nagrade Vladimira Vukovića za najboljeg novog kritičara za 2019. godinu, iste godine postao članom Kinokluba Zagreb. Ima iskustva i iza i ispred kamere, a rado pohodi mnoge filmske festivale svijeta i o njima piše za Hrvatski filmski ljetopis i (negdašnji) Filmonaut.

Egzistencijalna romantična drama “Lomeći valove” na repertoaru je 3. svibnja u 18:30. Film je dobitnik Velike nagrade žirija 1996. godine u Cannesu, dok je za glavnu žensku ulogu Emily Watson godinu kasnije nominirana za Oscara. Te iste godine film je također osvojio Europsku filmsku nagradu u kategorijama europskog filma godine i europske glumice godine, a redatelj Lars von Trier ovjenčan je nagradom Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Triler drama suscenarista i redatelja Von Triera “Europa” na programu je 17. svibnja u 20 sati. Navdedena drama je 1991. godine na festivalu u Cannesu osvojila tri nagrade (među kojima i Nagradu žirija i Tehničku Veliku nagradu), dok je sljedeće godine dobila prestižnu dansku filmsku nagradu Robert u sedam kategorija (uključujući one za najbolji film i najuspjeliju fotografiju), a te iste 1992. nominirana je za Europsku filmsku nagradu u dvije glumačke kategorije: za europsku glumicu godine (Barbara Sukowa) i sporednog glumca godine (Ernst-Hugo Järegård iz autorove serije Kraljevstvo). Europa je ustvari završno poglavlje Von Trierove “trilogije Europa” ili “trilogije E”, koju zaokružuju filmovi Element zločina i Epidemija.

“Ples u mraku”, mjuzikl-melodrama, u kojoj glavnu ulogu ima islandska glazbenica Björk, na repertoaru je 24. svibnja u 18:30. Film je 2000. godine na festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom, dok je Björk osvojila nagradu kao glavna glumica, a iste godine ovjenčana je Europskom filmskom nagradom u kategorijama najboljeg europskog filma i također glumice, te sljedeće godine nominirana za Oscara u kategoriji najuspjelije izvorne pjesme koju je na tekst Larsa von Triera i islandskog umjetnika Sjóna izvela upravo Björk. Ovu melodramu von Trier potpisuje kao suscenarist i redatelj i zapravo je završni dio njegove neformalne Trilogije iskupljenja (Idioti, Lomeći valove). Za film je Von Trier osvojio i prestižnu nagradu Goya u kategoriji najboljeg europskog redatelja, a Björk je bila nominirana za Zlatni globus kao glumica i suautorica najbolje izvorne pjesme.

Jedino filmsko ostvarenje Larsa von Triera koje je u potpunosti realizirano u skladu s postulatima pokreta Dogme 95, crnohumorna egzistencijalna drama “Idioti”, na programu je 29. svibnja u 20 sati. Drama je nominirana za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg europskog scenarista 1998. godine, a godinu kasnije ovjenčana prestižnom danskom filmskom nagradom Robert u kategoriji najbolje glumice.

Reviju završavamo filmom “Melankolija” 31. svibnja u 20 sati, spojem psihološke drame i filma katastrofe, koji je od sedam nominacija za Europsku filmsku nagradu 2011. godine dobio nagradu za najbolji europski film i najuspjeliji produkcijski dizajn, s Kirsten Dunst u glavnoj ulozi. Film je središnji segment von Trierove neslužbene tetralogije Depresivna, koju čine još filmovi Antikrist i dvodijelna Nimfomanka.

Više o samim filmovima možete pronaći na web stranici kina Velebit.

Ulaz je besplatan zahvaljujući sufinanciranju Hrvatskog audiovizualnog centra i Koprivničko-križevačke županije, a ulaznice možete rezervirati na broj 621-653 u radno vrijeme blagajne kina Velebit.

zatvori