Subota, 27. travnja 2024.

Prostorna intervencija i radionica ‘Savijanje gnijezda’ večeras u AK galeriji

Intervencija u prostoru i radionica pod nazivom “Savijanje gnijezda” održat će se večeras u AK galeriji od 17 do 20 sati.

Kustosica AK galerije Tanja Špoljar kazala je da je riječ o prostornoj intervenciji projektnog kolektiva Zemlja koja je nastala u sklopu rezidencijalnog programa AK galerije “Kompleksi: su(život) ljudi i prostora”, a autori su Selma Banich i Muhammed Jafo.

– U sklopu predstavljanja organiziramo radionicu savijanja malih gnijezda za sve zainteresirane koja će biti popraćena proslavom uz tradicionalne slastice iz raznih krajeva svijeta. Donesite svoju omiljenu slasticu i podijelite je s drugima. Također, donesite nam trakice, vrpce i niti od prirodnih materijala koje vas vežu za neku uspomenu iz zavičaja, zbjega ili doma, a koju želite uplesti u naše zajedničko gnijezdo – objasnila je Špoljar.

Kada je riječ o samom radu, a utori napominju da su rezidencijalni boravak u kompleksu bivše vojarne započeli skiciranjem fortifikacijskih elemenata koje asocijativno i proživljenim iskustvom povezuju s tlom, zemljom, teritorijem i prostorom.

– Iz uvodnog mapiranja nastala je prostorna skica koju smo odlučili prenijeti u fizički prostor kampusa. Iskustva “zatočeništva”, vlastita i onih kojima smo svjedočili, a koja smo imenovali i opisivali tijekom mapiranja, potom smo preveli u prostornu gestu oslobađanja – umjesto “kaveza“ odlučili smo sviti gnijezdo. Grančicu po grančicu. Skulpturalna intervencija koju smo savili na stablu šljive ispred zgrade 20 posvećena je onima koji odbijaju ići u rat, koji se protive ratovima napuštajući poslove u tvornicama vojne industrije, koji dezertiraju, koji sabotiraju strojeve smrti i odbijaju služiti interesima industrijalaca, nacionalista i kapitala. Suprotstaviti se ratu, nacionalizmima i militarizaciji granica znači suprotstaviti se ksenofobiji, seksizmu, siromaštvu i kapitalističkoj eksploataciji – zaključuju.

Izvor: AK galerija /Foto: Petra Travinić
Izvor: AK galerija /Foto: Petra Travinić
zatvori