Utorak, 7. svibnja 2024.

Poznat je datum Prkačijade, ove godine održavat će se tri dana, Cik: Stižu nam gosti iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela i Palestine

Prvi europski festival malih tradicijskih kolača Virovska prkačijada održat će se ove godine od 19. do 21. svibnja u Virju.

– Pripreme su intenzivne i organizacijski odbor sastaje se ovih dana – rekao je Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Dodao je da stižu i gosti iz nekoliko zemalja među kojima su Brazil, Armenija, Australija, Izrael, Palestina, Bosna i Hercegovina te Mađarska. Sam popis zemalja svjedoči da će ovo biti još jedna vrlo zanimljiva i atraktivna Prkačijada u Virju jer će se uz domaće prkače predstaviti i slatka gastro ponuda iz tih krajeva. Sigurno je da će se održati i Vrtićka prkačijada u Dječjem vrtiću Zrno te Mala prkačijada u organizaciji Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara. Na Trgu Stjepana Radića bit će postavljen šator u kojem će biti glavnina događanja, među njima i svečano otvorenje, izbor najboljeg prkača, prezentacija starih prkača, natjecanje udruga žena, brojne radionice i predavanja, degustacije i cjelodnevna prodaja kolača – objasnio je Cik.

Dodao je da će ovogodišnja osma po redu manifestacija trajati tri dana.
– Ove godine program se širi i na nedjelju kada će na vanjskom prostoru biti prigodna likovna kolonija – zaključuje Cik.

Podsjetimo, Virovska prkačijada jedini je međunarodni festival tradicionalnih kolača u Europi čiji je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te spašavanje od zaborava starinskih recepata. Poznato je da se Virje, kao i cijelo područje srednje Podravine, može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode. Virovska prkačijada okuplja svjetske majstore slastičarstva i gastronomije te brojne posjetitelje, a svaka je bolja, jača i veća od one prethodne te je tako ova manifestacija postala virovski brend, a Virje prepoznatljivo u Hrvatskoj i svijetu kao najslađe selo u Hrvatskoj.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori