Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Policija upozorava: Očekujemo gužve, budite oprezni u prometu tijekom uskrsnih blagdana

Pred nama su uskrsni blagdani tijekom kojih se broj vozila na prometnicama uvelike poveća, zbog čega se povećava i mogućnost događanja prometnih nesreća.

Poručili su to iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i dodali da će osim povećane frekvencije domaćih vozila u gradovima, doći i do maksimalnog opterećenja državnih cesta zbog dolaska velikog broja hrvatskih državljana koji dolaze iz inozemstva, a koji će u Hrvatskoj provesti uskrsne blagdane s obitelji.

– U Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije odvijanje prometa. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, regulirati promet te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima – objašnjavaju u policiji.

Napominju da alkohol negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa pa vozačima, kako motornih vozila tako i bicikala, savjetuju da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-vozila.

– Vozače bicikala i osobnih prijevoznih sredstava podsjećamo na korištenje reflektirajućih prsluka tijekom noćnih sati i uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na korištenje reflektirajućih materija ili izvora svjetlosti. Ujedno apeliramo da obavezno za svoje sudjelovanje u prometu koriste izgrađene nogostupe odnosno biciklističke trake i staze te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sigurno prijeći – ističu u policiji.

S obzirom na to da se u prometu tijekom uskrsnih blagdana očekuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, u policiji podsjećaju na važnost korištenja zaštitne kacige te da ne upravljaju pojedinim kategorijama ovih vozila ako ne posjeduju odgovarajuću vozačku dozvolu.

– Svim vozačima i putnicima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim auto-sjedalicama. Ujedno, podsjećamo građane da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provala u automobile i krađa – kažu u policiji.

Kako bi se tijekom predstojećeg uskrsnog vikenda spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u prometu na cestama, policijski službenici će danas od 14 sati do utorka u sedam sati pojačano nadzirati promet.

– U fokusu će biti brzina kretanja vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova, vožnja prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilno korištenje mobitela. Posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, recidivista i vozača mopeda i motocikala – zaključuju.

zatvori