Utorak, 14. svibnja 2024.

Otvorenje izložbe Tanje Deman večeras u AK galeriji

U koprivničkoj AK galeriji večeras u 20 sati otvara se samostalna izložba Tanje Deman naziva Horizont.

U AK galeriji govore da je Tanja Deman vizualna umjetnica, fotografkinja i redateljica čiji se radovi bave tematikom prirode, ekologije i klimatske krize.

– Često su to evokativne meditacije o krajoliku i kritika ljudskog djelovanja na prirodu, a takav je i rad koji prezentiramo na ovoj izložbi. Horizont je eksperimentalno-dokumentarni film nastao 2021. godine, odnosno hibridna forma art filma s dokumentarnim elementima, koji jednako dobro funkcionira i na filmskim festivalima i u galerijskim prostorima. U opisu filma stoji da je to intimna priča o moru u trenutku klimatske i ekološke krize, esej koji promatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje – ističu.

Film tako bilježi iskustvo bivanja na idiličnom mjestu udaljenom od turizma, na izoliranom otoku Palagruži i načine na koje se ekološka kriza reflektira na “jednoj maloj hridi usred otvorena mora”. Umjetnica je kroz kombinaciju intimnog načina pripovijedanja i isticanja poraznih znanstvenih činjenica o zagađenju mora stvorila priču koja je daleko od idealiziranih priča o Jadranu na kakve smo navikli, zaključuju u galeriji.

Spomenimo da je izložba otvorena do 28. travnja.

Izvor: AK galerija
Izvor: AK galerija
zatvori