Nedjelja, 28. travnja 2024.

Općina Hlebine raspisala javni poziv za dostavu prijava za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja mladih

Općina Hlebine objavila je javni poziv za dostavu prijava za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja mladih na području Hlebina.

– Namjera je pomoći stanovništvu u rješavanju stambene problematike s ciljem sprječavanja raseljavanja te naseljavanja mladih na našem području – poručili su iz Općine Hlebine.

Dodaju da je predmet ovog javnog poziva podnošenje prijava za korištenje bespovratnih sredstava u okviru sljedećih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja:

  • mjera 4.1. financijska pomoć pri kupnji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području općine Hlebine
  • mjera 4.2. poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u izgradnju novog stambenog objekta ili dogradnju obiteljskih kuća ili stanova kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor
  • mjera 4.3. ulaganje u zahvate za obiteljske kuće ili stanove kojima se poboljšava energetska učinkovitost građevine ili kvaliteta stanovanja

– Korisnici mjera su mladi samci i mlade obitelji. Samcem se smatra osoba koja nije u izvanbračnoj vezi niti u braku s drugom osobom te nema djece s drugim osobama pod uvjetom da nije navršio 40 punih godina života do dana raspisivanja javnog poziva, te da svoje stambeno pitanje rješava stjecanjem vlasništva nad nekretninom po prvi put ili da radi dogradnju, nadgradnju ili radove u svrhu poboljšanja kvalitete stanovništva nad svojom prvom nekretninom Mladom obitelji u smislu ovog Programa, smatra se podnositelj zahtjeva i njegov bračni ili izvanbračni drug, odnosno jednoroditeljska obitelj koju čine dijete, odnosno djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj, pod uvjetom da jedan od njih nije navršio 40 godina života prije raspisivanja javnog poziva, te da svoje stambeno pitanje rješavaju stjecanjem vlasništva nad nekretninom po prvi put – objašnjavaju u Općini.

S obzirom na nedostatak raspoloživih građevinskih zemljišta i stambenih objekata u vlasništvu Općine Hlebine, samcu ili mladoj obitelji u smislu ovog programa, može se odobriti pomoć pri kupnji stambenog objekta (kuće ili stana) u vlasništvu druge fizičke osobe ili pravne osobe uz uvjete propisane ovim programom. U slučaju kupnje stambenog objekta od fizičke osobe, a uz uvjet da se stambeni objekt nalazi na području Hlebina samac ili mlada obitelj može ostvariti pomoć za kupnju stambenog objekta, 4.000 eura.

Za izgradnju novog stambenog objekta odobrava se 4.000 eura uz uvjet da se stambeni objekt gradi na području Općine Hlebine, a za dogradnju ili nadogradnju postojećeg stambenog objekta 2.000 eura uz uvjet da se stambeni objekt nalazi na području Općine Hlebine.

Za ulaganje u zahvate za obiteljske kuće ili stanove kojima se poboljšava energetska učinkovitost građevine ili kvaliteta stanovanja dodjeljuje se 30 posto predviđenih ili ostvarenih troškova zahvata ili najviše 2.000 eura za zahvat uz uvjet da se stambeni objekt nalazi na području Općine Hlebine. Ako je trošak zahvata takav da iznos od 30 posto troškova zahvata premašuje iznos od 2.000 eura onda se potpora odobrava za 2.000 eura.

Detaljne upute o prijavi i dokumentaciji dostupne su na službenoj internetskoj stranici Općine Hlebine.

zatvori