Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Obilježavanje 17. Tjedna cjeloživotnog učenja u Muzeju

Muzej grada Koprivnice već jedno desetljeće sudjeluje u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja.

Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji koja je pokrenuta na UNESCO-vu inicijativu 1999. godine kojom se prenosi poruka o važnosti učenja u stjecaju samopouzdanja, razvijanju kreativnosti, stjecanju novih i poboljšavanju stečenih znanja i vještina te poticanju na uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Već tradicionalno, u suradnji s višegodišnjim i novim partnerima (Dječjim vrtićem Tratinčica, COOR Podravskim suncem, koprivničkim osnovnim školama “Braća Radić”, “Antun Nemčić Gostovinski”, “Đuro Ester”, “Podolice”, Domom za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Klubom umirovljenika Volonter penzioner Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica) organiziraju se različite nove aktivnosti i događanja namijenjena djeci predškolske dobi, učenicima i odraslim osobama.

Namjera koprivničkog muzeja je potaknuti interes zajednice za lokalnu baštinu uz uključivanje neformalnog obrazovanja i međugeneracijsko učenje kroz aktivnosti (kreativne radionice, igraonice, posjet muzeju) usmjerene prema poticanju učenja i usavršavanja tijekom života, razmjeni i razvoju znanja i vještina te stjecanju novog životnog iskustva.

Tjedan (17. 4. 2023. -23. 4. 2023.) će započeti aktivnostima u Muzeju. Grupa darovitih učenika četvrtih razreda OŠ Đuro Ester upoznat će se s tradicijskim i modernim graditeljstvom te protegnuti moždane vijuge i riješiti zadatke, dok će se učenici COOR Podravskog sunca upoznati s načinima putovanja u svom zavičaju, otkriti i pronaći predmete koji su ljudima služili za putovanje i svoje istraživanje potkrijepiti crtežom. Sredinom Tjedna učenici 4.d razreda OŠ Braća Radić upoznat će se s fenomenom urbanog vrtlarenja i predstaviti sadnju i uzgoj povrća u svom školskom vrtu. Zatim slijede aktivnosti koje su dio uključivanja starijih osoba u prijenos znanja, umijeća i vještina, a dio su lokalne kulturne baštine. Grupa vezilja OŠ Podolice sudjelovat će na kreativnoj radionici vezenja zajedno s članicama Kluba umirovljenika Volonter penzioner koji je osnovalo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica. Na radionici će izraditi podravske motive različitim tehnikama. Izradom primjerka ručnog rada doprinijet će očuvanju umijeća vezenja koje je ugrožena baština. Učenici 3.c OŠ Antun Nemčić Gostovinski upoznat će se s tradicijskim igrama. Kroz interakciju i igru s korisnicima Doma, učiteljicom i kustosicom stječi će nova znanja, vještine i iskustva te njih naučiti naj naj igru koju se vole igrati. Tjedan će završiti posjetom grupa Ribice i Sovice Dječjeg vrtića Tratinčica Muzeju grada Koprivnice. U Muzeju će otkriti i upoznati zanimljive predmete – sprave za mjerenje vremena te naučiti kako se mjerilo vrijeme.

 

zatvori