Petak, 26. travnja 2024.

NOVI ZAKON: HZZO objavio tko im se mora javiti kako ne bi ostao bez zdravstvenog osiguranja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izvijestio je da su osiguranici koji su osigurani kao nezaposlene osobe, a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje, dužni javiti se HZZO-u roku od 90 dana radi provjere svog statusa, a krajnji rok je 29. lipnja.

Naime, 1. travnja stupio je na snagu novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji propisuje obvezu utvrđivanja statusa takvih osoba.

– U područne službe HZZO-a kojima pripadaju dužne su se javiti osobe kojima prestaje radni odnos, one koje su završile školsku godinu ili navršile 18 godina, kao i osobe nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka, otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene ili nakon liječenja – poručuju iz HZZO-a.

Objašnjavaju da će se oni i dalje morati osobno javljati jednom u tri mjeseca radi daljnje redovite provjere okolnosti na temelju kojih im je status utvrđen, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a.

Napominju da su osiguranicima koji se ne vode u evidenciji nezaposlenih promijenjene oznake osnova osiguranja u evidenciji osiguranih osoba HZZO-a, a pripadaju li jednoj od navedenih kategorija, osiguranici mogu provjeriti na poveznici Provjera statusa obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

– Ako osiguranici osobno ne pristupe HZZO-u u propisanim rokovima, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja – zaključuju.

zatvori