Subota, 4. svibnja 2024.

NOVA TRAŽILICA Od sada možete provjeriti s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime

Državni zavod za statistiku objavio je tražilicu imena i prezimena svih osoba u Hrvatskoj, a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine.

Putem tražilice moguće je saznati koliko osoba nosi određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju.

Pretraga je jednostavna – u tražilicu se upiše samo ime ili samo prezime ili njihova kombinacija, a dobiveni rezultat pokazat će koliko osoba u Hrvatskoj ima traženo ime, odnosno prezime. Zbog zaštite pojedinačnih podataka se ne prikazuju rezultati manji od 10. Dakle, ako je traženi rezultat manji od 10, pojavit će se obavijest da je učestalost imena i prezimena manja od 10 ili se ne pojavljuje. Ako se pak pretražuje ime ili prezime sastavljeno od dviju ili više riječi, između njih se unosi jedan razmak ili povlaka. Dopušteno je i upisivanje slova koja ne pripadaju hrvatskoj abecedi.

Provjerili smo koliko u Hrvatskoj postoji osoba s nekim od čestih imena kod nas. Tako u Hrvatskoj postoji 35.994 osoba s imenom Luka, 106.657 osoba s imenom Ivan, 94.012 Marija te 11.869 Jadranka.

Spomenimo i da je Državni zavod za statistiku objavio i koja su najčešća muška i ženska imena, prema popisu 2021. godine. Ivan, Josip, Marko, Luka, Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante i Mario su najčešća muška imena, dok su ženska Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra i Martina.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori