Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Načelnik Brljek: Idemo u projektiranje i izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda Svetec u zoni klijeti

U zahvatu nerazvrstanih cesta, odnosno vinogradarskih puteva na Miholjanskom i Triokraljskom brijegu položen je vodovodni cjevovod kao produžetak vodoopskrbne mreže naselja Novigrad Podravski.

Rekao je to načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek i dodao da je riječ o području koje je u općinskom prostornom planu definirano kao zona klijeti, odnosno zona u kojoj je moguća izgradnja zgrada za povremeno stanovanje te gospodarskih objekata, a što uključuje i objekte za pružanje turističke usluge.

– Tijekom proteklog desetljeća intenzivirala se legalna gradnja novih ili rekonstrukcija postojećih objekata i povećao se broj izgrađenih i namjeravanih priključaka na javnu vodoopskrbu. Kako bi se osigurao stalni pritisak i da bi se mreža mogla proširivati, potrebno je izgraditi dovodni vod odgovarajućeg profila. Dovodni vod bi trebao biti priključen na trasi postojećeg cjevovoda između Javorovca i Novigrada Podravskog i to na pogodnom mjestu prije regulacijskog okna u kojem se tlak u cjevovodu smanjuje prema naselju Novigrad Podravki, dok je prije okna tlak dovoljno visok za napajanje takozvane visoke zone – naselja Srdinac, Plavšinac, Vlaislav i Borovljani – objasnio je.

Dodao je da je velik dio trase cjevovoda moguće planirati u koridoru nerazvrstanih cesta i to tako da prolazi po vinogradarskom brijegu Svetec na kojem ima zainteresiranih potencijalnih korisnika.

– Na dovodni vod bi se, nedaleko kapelice Sveta tri kralja, priključio postojeći cjevovod. U općinskom proračunu za 2023. godinu planirana su sredstva za izradu projektne dokumentacije na koju bi se ishodila građevinska dozvola, a u projekciji proračuna za 2024. i 2025. godinu planiran je dio sredstava za izgradnju uz sufinanciranje iz nacionalnog ili EU fonda. Općinskom vijeću je predloženo da Komunalije Đurđevac budu nositelj realizacije investicije projektiranja i izgradnje. Općinsko vijeće dalo je ovlaštenje općinskom načelniku za određivanje Komunalija Đurđevac za nositelja realizacije investicije projektiranja i izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda Svetec u zoni klijeti uz naselje Novigrad Podravski – zaključio je načelnik.

zatvori