Petak, 17. svibnja 2024.

Merićeva zgrada i Spomen područje Danica idu u sanaciju, Grad osigurao nešto više od 26.500 eura

Grad Koprivnica osigurao je nešto više od 26.500 eura za sanaciju Spomen područja Danica i Merićeve zgrade.

Naime, na javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu Grad je prijavio građevinsku sanaciju zida na Spomen području Danica i izradu glavnog i izvedbenog projekta za rekonstrukciju zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 1 u Koprivnici. Pritom, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je iznos od 13.272,28 eura za svaki od programa, dok će prema ugovoru o korištenju sredstava preostali iznos potreban za realizaciju osigurati Grad.

Kako doznajemo u koprivničkoj Gradskoj upravi, na Spomen području Danica u planu je sanacija dijela betonskog zida.

– Rok do kada radovi moraju započeti je 1. rujna ove godine, a moraju se izvesti do 20. studenog 2023. godine. U tijeku je priprema za provođenje natječaja za izvođača radova – ističu u Gradu.

Kada je riječ o glavnom i izvedbenom projektu za rekonstrukciju zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 1, resorno ministarstvo odobrilo je sredstva za izradu glavnog i izvedbenog projekta, a rok za izradu je 20. studenog 2023. godine.

– Konstruktivno stanje zgrade je vrlo loše, a dodatno je narušeno potresom iz prosinca 2020. godine. Iz tog razloga je u rujnu 2022. godine izvršena hitna stabilizacija fasadnog zida južnog krila prizemlja i zgrada je osigurana od mogućeg urušavanja. Hitna stabilizacija je privremeno rješenje te je potrebno izraditi stručnu procjenu konstruktivnog stanja zgrade i temeljem rezultata ekspertize izraditi glavni i izvedbeni projekt za rekonstrukciju zgrade. Planom rekonstrukcije zadržava se zgrada u istim gabaritima – objašnjavaju.

Napominju kako će po izradi glavnog i izvedbenog projekta te troškovnika radova biti poznata i procijenjena vrijednost rekonstrukcije zgrade.

– U ovoj godini nisu planirani radovi na rekonstrukciji i provođenju namjeni – zaključuju.

zatvori