Subota, 4. svibnja 2024.

Koprivničko-križevačka županija u vrhu po izdvajanju za potpore poljoprivrednicima

Koprivničko-križevačka županija je prema posljednjim dostupnim podacima iz izvještaja o izvršenju proračuna u samom vrhu po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima, stoji u istraživanju koje je proveo portal zupan.hr, a prema podacima iz županijskih proračuna za 2021. godinu.

U izdvajanjima za potpore po glavi stanovnika prednjači Varaždinska županija s 23,63 kune po stanovniku, a među pet vodećih je i Koprivničko-križevačka županija s 19,60 kuna.

Koprivničko-križevačka županija je i na visokom drugom mjestu što se tiče udjela u proračunu, izdvojila je 0,28 posto te za vodećom Vukovarsko-srijemskom županijom zaostaje za samo 0,01 posto. Tu su još i Brodsko-posavska županija s izdvojenih 0,25 posto, Varaždinska 0,24 posto i Krapinsko-zagorska županija 0,22 posto.

Kako je istaknuto u istraživanju, skupni podaci o tome koliko su županije povećale potpore za 2022. godinu će se tek prikupiti, ali trend rasta je prisutan te je u 2021. godini 11 županija povećalo sredstva za potpore poljoprivrednicima.

S obzirom i na lanjsko povećanje cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji koji su u Europskoj uniji porasli za 27 posto, a u Hrvatskoj više od 30 posto, županijski poticaji poljoprivrednicima znače puno.

Podsjetimo, i Vlada je u četvrtom paketu mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima osigurala potporu od 41 milijun eura za poljoprivredne proizvođače i ribare te četiri milijuna eura za poduzetnike u preradi drva i za proizvođače namještaja. Potpore su osigurane za više od 55.000 poljoprivrednih proizvođača, 39 malih mljekara, 100 poljoprivrednih gospodarstava i 1.200 poduzetnika u ribarstvu i akvakulturi. Mjere se primjenjuju od 1. travnja.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori