Nedjelja, 28. travnja 2024.

IŠČEZNULI OBIČAJI ĐURĐEVA Matija Vogrinčić: Birali su se najparadniji konji, ukrašavala vrata šipkovim grančicama, cure su lovile gatalinke…

Blagdan svetog Jurja, zaštitnika Župe i Grada Đurđevca, obilježava se 23. travnja.

U Đurđevcu se tradicionalno organizira manifestacija “Đurđevo v Đurđevcu” s bogatim programom i ove godine. Brojne izložbe, predstave, radionice i kulturne manifestacije već više od dva tjedna u Đurđevac privlače brojne posjetitelje.

Neki stari običaji su ostali i danas, a na neke nas je podsjetio Matija Vogrinčić, kolekcionar i istraživač povijesti Đurđevca i đurđevačke Podravine.

– Nekad se glavni pijac održavao na samo Đurđevo. Bile su šatre gdje su se Đurine gostili, obrtnici su prodavali svoje proizvode – licitari, šnajdari, vužari, postolari. Odlazilo se na svetu misu kojoj su snahe prisustvovale sa svilenim rupcima – đurđevečkim svilnašima, nafaldanim suknjama i podsuknjenkama, a cure su bile počešljane s puntima na glavi – govori Vogrinčić.

Kaže kako je nekad općinski načelnik na dan Đurđeva odredio “najparadnije konje” koji su se nazivali Jurijevi konji, a koji su oko crkve vozili đurđevečku gospodu.

– Nekada su postojale obiteljske kućne zadruge i na samo Đurđevo su se raspoređivali poslovi. Primjerice, tko će taj dan ići na konak, a tko će ostati doma. Isto tako, Đurđevčani su svoja ulična vrata na blagdan Đurđeva kitili šipkovim grančicama. Isto tako postojalo je vjerovanje da djevojke koje su htjele da im dečki dolaze pod prozor, moraju uhvatiti kraljevu žabicu, odnosno žabu gatalinku koju su ujutro na Đurđevo dok nitko ne vidi zakopale pod prozor – navodi.

Spominje nam i prodaju sluga, još jedan običaj koji je nestao.

– Odvijala se ispred crkve. Siromašne obitelji koje su imale puno djece svoju su djecu davale za sluge bogatim obiteljima kako bi se prehranili – kazao je Vogrinčić.

Istaknuo je kako su od brojnih običaja ostala samo tri – Izložba vina Đurđevo, budnica ulicama grada “Zbudite se Picoki” i koncert KUD-a Petar Preradović Đurđevac i gostiju “Svojemu gradu za imendan”.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori