Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Hodanjem kroz virovski krajolik sutra će se promicati svjesnost o ginekološkom raku, Lukić Suknaić: Cilj je ukazati na mogućnosti prevencije te poticati zdravi stil života

Javnozdravstvena akcija (Cro)Globe-athon održat će se sutra hodanjem kroz virovski krajolik i putevima Stare gore.

Akciju organizira Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, a kako je to objasnila predsjednica lige Andreja Lukić Suknaić, ovim događajem liga se pridružuje kampanji promicanja svjesnosti o ginekološkom raku.

– Sastat ćemo se u devet sati kod lovačke streljane u Virju gdje će se okupljenom društvu obratiti ginekolozi, a s povijesti i značaju Virja te Stare gore upoznat će nas član predsjedništva lige Dražen Podravec koji je uz suorganizaciju Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Križevcima te Općine Virje, Lovačkog društva i Društva žena Virje glavni organizator ovog skupa. Slijedi hodanje, a za 13 sati je planiran ručak za sudionike u Lovačkom domu – naglasila je.

Lukić Suknaić pritom je dodala da je uloga kretanja u bilo kojem obliku jedan od preduvjeta zdravog života i način prevencije raka.

– Statistički podaci govore da je rak tijela maternice na četvrtom, rak jajnika i jajovoda na šestom mjestu, a rak vrata maternice 10. po učestalosti novootkrivenih oboljenja od raka u žena u Republici Hrvatskoj. U našoj županiji prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo rak tijela maternice čini pet posto, rak jajnika šest posto, a rak vrata maternice četiri posto ukupno oboljelih žena od raka – naglasila je.

Osnova borbe protiv raka je njegova prevencija, nastavila je.

– Najvažniji elementi prevencije su pravilna, uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost te prosvjećenost stanovništva. Cilj ove akcije je osvijestiti ginekološki rak, ukazati na mogućnosti prevencije te poticati zdravi stil života kao osnovu sprječavanja svih sijela raka – zaključila je Lukić Suknaić.

zatvori