Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Gimnazijalci kroz šetnju s Odžićem upoznali svoj grad kroz motive njegovih nagrađenih kratkih priča

Spisatelj Zoran Odžić, nagrađeni autor na sva četiri dosadašnja kreativna natječaja “Koprivničke kratke priče” Knjižnice i čitaonice Fran Galović, bio je vodič koprivničkim gimnazijalcima.

Naime, održane su prve ovogodišnje koprivničke šetnje.

– Jednosatna šetnja po nekima od mnogobrojnih koprivničkih lokacija na kojima se odvija radnja Odžićevih priča omogućila je pobliže upoznavanje autora i književnih, glazbenih i filmskih favorita kojima obiluju njegove kratke priče, kao i utjecaja koje imaju autobiografski elementi na njegovo pisanje. Istovremeno se propitivala uloge umjetne inteligencije kao tema Noći knjige 2023., ali i čestog Odžićevog motiva i inspiracije u pisanju – poručili su iz knjižnice.

>> FOTO Zoran Odžić nagrađivani je pisac i vjerni ljubitelj filmova i stripova: Možda idealiziram djetinjstvo, no sve smo naslove doživljavali intenzivnije

Dodali su da su lokacije po kojima se šetalo bile knjižnica, Šareni dućan, Ulica hrvatske državnosti s Domom mladih, hotelom i nekadašnjom robnom kućom, gradski park s paviljonom te Esterova ulica s Medičarnom Špičko i Frankopanska ulica.

– Odžić je svojom elokvencijom, koju uspješno primjenjuje i u svojim kratkim pričama, uspio zadržati pozornost gimnazijalaca i njihovih profesorica Sonje Delimar i Lidije Novosel te knjižničarke Anke Simović. Zanimljivost je u tome što je interes gimnazijalaca za ovaj program bio toliko velik da se selekcija sudionika šetnji dobila tako što je gimnazijalcima ponuđen upitnik za provjeru jesu li pročitali Odžićeve priče – objašnjavaju organizatori.

Spomenimo da je tema umjetne inteligencije bila u fokusu ovogodišnje Noći knjige, a moto “Sanjaju li roboti električne knjige” parafraza je kultnog romana distopijske fantastike “Sanjaju li androidi električne ovce?” Philipa K. Dicka.

– Budući da ova knjiga, kao i njene filmske adaptacije Istrebljivač (1982.) i Blade Runner 2 (2017.) predstavljaju dio mnogobrojnih referenci u Odžićevom pisanju, njegove nagrađene priče pokazale su se odličnim odabirom za ove prve književne šetnje koje preferiraju ne samo drugačiji pristup upoznavanju s literarnim i književnim djelima, nego i upoznavanje Koprivnice na drugačiji način, konkretno prema motivima kratkih priča nagrađenih na kreativnim natječajima koprivničke knjižnice – zaključuju.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori