Srijeda, 22. svibnja 2024.

FOTO: VELIKI I MALI POSADILI VOĆKE Dalić: Vrijedno je od najranijih dana djecu učiti zašto je važno čuvati prirodu koja nam daje zdravu hranu

Kod Bazena Cerine danas su osnovnoškolci uz pomoć predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić, predsjednice Uprave Komunalca Nataše Tetec i zamjenice gradonačelnika Ksenije Ostriž posadili voćke u sklopu projekta Šuma hrane.

Prije nego li su male ručice prionule na posao uz pomoć i podršku odraslih, Nataša Tetec kazala je da joj je drago što se ovakva akcija odvija danas, na 65. rođendan Komunalca.

– Zahvaljujemo Podravki što je prepoznala ovaj naš projekt kojim činimo nešto dobro i zdravo za našu lokalnu zajednicu. Naša stalna briga o zaštiti okoliša prepoznata je i od strane svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria s čijim smo predstavnicima zasadili prvu šumu hrane po principu permakulture, odnosno po principu samoodrživosti i rasta i razvoja biljaka u ovom prirodnom okruženju. Danas ćemo saditi uz naš kompost Domko koji proizvodimo u Kompostani u Herešinu, tamo dovozimo i biootpad iz Podravke, i tako tim kompostiranjem zaokružujemo jedan proces kruženja tvari u prirodi. Nadam se da ćemo svojim primjerom mladim generacijama biti primjer i nit vodilja u njihovim budućim akcijama za zaštitu okoliša – rekla je Tetec.

Martina Dalić istaknula je da je iznimno vrijedno da se već od najranijih dana djecu upućuje zašto je priroda važna, zašto je važno čuvati okoliš koji će nam dati zdravu hranu.

– Drago mi je što i Podravka može dati doprinos – zaključila je Dalić.

Ksenija Ostriž objasnila je da se danas sadi po permakulturnim principima.

– U Komunalcu su nam složili kombinacije biljaka koje su najprikladnije, koje su međusobno prijateljske i koje se međusobno štite. I danas nam je zadatak da na ovom pokaznom polju pokažemo ljudima i malo osvijestimo činjenicu da postoji permakultura kao jedan dizajn održive zajednice. Taj koncept bismo voljeli ostvariti i na nekim novim zelenim parcelama u budućnosti u Koprivnici – istaknula je zamjenica gradonačelnika.

zatvori