Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Županija na korak do statusa ‘prijatelj djece’, odluka o dodjeli očekuje se do kraja tjedna

Službeno je započeo evaluacijski proces projekta na kojem Koprivničko-križevačka županija intenzivno radi posljednjih nekoliko godina kako bi uspješno stekla status “prijatelj djece”.

Poručili su to iz Službe ureda župana nakon što je u prostorijama Županijske uprave održan radni sastanak Koordinacijskog odbora projekta “KKŽ – prijatelj djece” i Ocjenjivačke komisije Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Ocjenjivačku komisiju koju čine Marija Hegeduš Jungvirth, Arijana Mataga Tintor i Snježana Krpes uvodno su tako pozdravili predsjednik odbora Ratimir Ljubić i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ljubić je istaknuo kako Županija ostvaruje odličnu suradnju sa školama, zdravstvenim ustanovama, policijom, organizacijama civilnog društva i svima koji izravno utječu na razvoj dječjeg zdravlja i okruženja.

– Vrlo ozbiljno smo shvatili ovaj projekt te smo napravili opsežan posao. Od prikupljanja i obrade podataka za izradu strateškog plana, pa i sama kreacija strategije je zahtijevala puno vremena. Uveli smo program “Županija prijatelj djece” i usko ga vezali uz proračun tako da garantiramo nastavak rada koordinacijskog odbora i provedbu svih aktivnosti – objasnio je Ljubić i napomenuo kako će uskoro započeti i izrada nove strategije za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Izvor: kckzz.hr

Župan Koren je kazao kako je cilj Županije stvoriti uvjete za jednak osobni razvoj djece u svakoj jedinici lokalne samouprave, svima pružiti jednake mogućnosti za rast i razvoj te djeci omogućiti da budu djeca.

– Županija mnogo ulaže u osobni razvoj djece i mladih, brinemo o kvalitetnim uvjetima obrazovanja, ali i njihovoj zdravstveno-socijalnoj zaštiti, razvoju vještina te potičemo sportske aktivnosti, dakle kontinuirano provodimo sve ono čime se znatno poboljšavaju uvjeti za razvoj djece – istaknuo je.

U Službi ureda župana nastavili su da su članice komisije izrazile veliko zadovoljstvo što će imati prilike ocijeniti brojne programe i projekte te pohvalile odlično pripremljene materijale i izvještaje.

– Ovo sve što se predstavili i naveli može uistinu poslužiti kao ogledni primjer za sve ostale i kao primjer dobre prakse koju bi trebali slijediti i ostali zainteresirani za stjecanje statusa. Vaše završno izvješće jasno pokazuje da ste realizirali izvrsne programe u području međusektorske suradnje te da ste povezani s jedinicama lokalne samouprave, ustanovama i institucijama te da izuzetno brinete o ranjivim skupinama i ruralnim područjima čime dajete do znanja da želite postići jednaku poziciju za svu djecu koja žive na ovom prostoru. Na tome vam uistinu možemo čestitati – poručile su članice.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi krenulo se u terenski obilazak, a do kraja ovog tjedna očekuje se i odluka o dodjeli statusa.

zatvori