Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Uz nadograđenu aplikaciju jednostavnije do jednodnevne posudbe bicikla, u planu je širenje BicKo sustava i na okolna mjesta

Pomoću nadograđene besplatne mobilne aplikacije Go2bike pojednostavljen je postupak jednodnevne posudbe bicikala u BicKo sustavu.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije Goran Međurečan, član Uprave Komunalca, i podsjetio da ovu aplikaciju imaju već dvije, odnosno tri godine.

– Ovom nadogradnjom omogućili smo mnogo lakši pristup biciklima, pogotovo jednodnevnim turistima i ljudima koji nisu iz Koprivnice. Dosad postupak za jednodnevno korištenje i nije bio prilagođen, sad je to vrlo jednostavno, a jedini uvjet za posuditi bicikl putem aplikacije jest da korisnik ima bankovnu karticu koja služi isključivo kao osiguranje u slučaju otuđenja bicikla. U idućih nekoliko dana na stanicama će se pojaviti QR kodovi koje je potrebno skenirati, a koji automatski vode na stranicu, tamo se traže osnovni podaci o korisniku i ta bankovna kartica, ali čisto kao osiguranje – objasnio je Međuređan.

Dodao je da u ponudi imaju još jednu uslugu namijenjenu turistima.

– Imamo dosta sportskih bicikala pa možemo omogućiti iznajmljivanje i pripremiti biciklističke rute kako bi turisti malo bolje upoznali naš kraj – kazao je.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž podsjetila je da je BicKo sustav prva ideja vezana uz popularizaciju javnog biciklističkog prijevoza, a financiran je iz nekoliko europskih projekata.

– Mislimo da je vrlo važno imati dostupne javne bicikle, povećavati samu mrežu pješačko-biciklističkih staza i zapravo osigurati održivo kretanje po gradu uz što manje emisija CO2. U sljedećem financijskom razdoblju Europske unije predviđena su sredstva za podržavanje upravo ovakvih projekata. Isplanirali smo da iz ITU mehanizma za manje urbano područje grada Koprivnice osnažimo, poboljšamo i unaprijedimo naš Bicko sustav, proširimo ga i stvorimo jednu mrežu stanica na području ne samo grada nego i okolnih općina. To je dobro i zbog povezivanja stanovništva, ali i zbog turista koji nam dolaze i posjećuju određene manifestacije tijekom godine u gradu – zaključila je Ostriž.

Podsjetimo na kraju, BicKo sustav je prošle godine navršio osam godina otkako je pušten u funkciju, a trenutno ima više od 1.200 korisnika i više od 80.000 korištenja bicikala.

zatvori