Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO U Koprivnici održan 3. simpozij hitne medicine, ujedno obilježena 20. godišnjica rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

U Koprivnici je u petak održan 3. simpozij hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Ujedno je obilježena 20. godišnjica rada Centra za hitnu medicinu – Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

Simpozij s temom “Gdje smo danas” okupio je vodeće stručnjake hitne medicine iz cijele Hrvatske, a organizirali su ga koprivnička Opća bolnica i Objedinjeni hitni bolnički prijem pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog društva hitne medicine i Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine. Simpoziju je nazočilo stotinjak sudionika.

Kako su podsjetili iz Službe ureda župana, Odjel hitne medicine u Koprivnici prvi je takav odjel u Hrvatskoj implementiran kao Jedinica samostalne djelatnosti hitne medicine u Koprivnici 2003. godine, u okviru pilot projekta reforme zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji. Cilj je bio približiti uslugu hitnim pacijentima na jednom mjestu te smanjiti broj nepotrebnih hospitalizacija i troškove liječenja.

Simpoziju su uime Županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnici Melita Ivančić, Maja Blažek i Darko Masnec. Domaćin, ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku, kazavši kako su kao ustanova napravili veliki iskorak u razvoju hitne medicine te dodao:

– Odjel hitne medicine je ključna sastavnica naše bolnice, a posvećenost njegovom razvoju traje već 20 godina. Zasigurno možemo biti primjer drugima kako se kontinuirano radi na edukaciji te ulaganju u ljudske i infrastrukturne potencijale. Zdravstveni sustav je pred velikim izazovima, posebno u tom dijelu ljudskih potencijala, no nastojimo se s tim nositi. Trenutno imamo raspisan natječaj za specijalizaciju iz hitne medicine i nadamo se odazivu – rekao je Devčić.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i voditeljica OHP bolničkog prijema koprivničke Opće bolnice Dijana Osman, predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Saša Balija, predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu Višnja Nesek Adam, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić te predsjednik Podružnice Hrvatske liječničke komore Nenad Teufel, a podršku su pružili i zamjenica ravnatelja OB KC Biljana Marković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Željko Odobašić, glavna sestra Centra za hitnu medicinu Marina Friščić i predsjednica županijske Podružnice HUMS-a te brojni ravnatelji zdravstvenih i drugih ustanova, kao i zaposlenici bolnice.

Prvi simpozij hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem održan je 2013. godine te je tom prilikom začetnik hitne medicine u Australiji profesor Joseph Epstein dodijelio Odjelu hitne medicine koprivničke bolnice priznanje za razvoj hitne medicine u Republici Hrvatskoj. Broj pacijenata stalno se povećava te godišnje kroz Odjel prosječno pomoć zatraži njih 23 tisuće. Na Odjelu danas radi 31 osoba, od čega dva specijalista hitne medicine i pet specijalizanata.

zatvori