Ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

FOTO U Đurđevcu svečano otvorena izložba čuvenog francuskog umjetnika Henrija de Toulousea-Lautreca

Muzej grada Đurđevca otvorio je vrata izložbe “Svjetla Moulin Rougea” čuvenog francuskog umjetnika Henrija de Toulousea-Lautreca, jednog od najvećih postimpresionističkih slikara s kraja 19. stoljeća.

Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca, istaknula je kako je organizacija ove izložbe ponovo bila izazov uz koju je kao i do sada, stajao Grad Đurđevac.

– Izložba pruža mogućnost različitih načina interpretacije, a prvenstveno treba naznačiti značaj projekata u edukativnom smislu, posebno namijenjenu posjetu obrazovnih institucija – rekla je Janković Hapavel i poseban naglasak stavila na podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je prepoznalo značaj izložbe u proširivanju znanja iz povijesti umjetnosti, povijesti i tehnologije.

S približno četvrtinom radova iz cjelovitog Lautrecovog grafičkog opusa, izložba pruža uvid u poznate litografije nastale u posljednjem desetljeću umjetnikovog života te kroz njih i ostale segmente njegova umjetničkog stvaralaštva.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je na početku rekao kako je nakon Picassa, Chagalla, Dalija, Hundertwasera i Hasegawee, muzej domaćin Henrija de Toulousea-Lautreca.

Samog autora i njegovo djelo predstavio je profesor Krunoslav Kamenov, koji je naglasio kako je Toulouse-Lautrec koristio razne tehnike, a bio je posvećen likovima i prizorima iz života pariškog svijeta poput plesnih dvorana, kabareta i kavana Montmartrea, cirkusa i bordela.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori