Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Svestrana Zlata Šokec izrađuje skulpture, umjetničku keramiku i slike, dosad je izradila više tisuća djela

Zlata Šokec iz Pitomače dugi niz godina bavi se kiparstvom te izradom umjetničke keramike i slikanjem.

Izradom keramike bavi se više od 30 godina, a umjetničkom keramikom posljednjih 15.

– Još u mladosti sam se u slobodno vrijeme počela baviti kreativnim radovima kao što su šivanje, kreiranje modela, crtanje i drugo. Spletom okolnosti, na jednom putovanju u Zagreb, susrela sam se s jednom poznatom keramičarkom i shvatila da je upravo keramika moj izbor – govori nam.

Kaže da je počela uz njezinu pomoć i podršku i dodaje da je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko je umjetničkih djela napravila do sada, sigurno ih je više od nekoliko tisuća. Ističe da su svi njeni radovi unikatni, a radila je umjetnički nakit, kutijice za nakit, žardinjere, pepeljare, vaze, ukrasne predmete, lampice i još mnoštvo toga.

– Svoju prvu skulpturu odradila sam 90-ih godina prošlog stoljeća i tada započinje faza mog punog kreativnog izražavanja. Skulpture koje sam radila bile su vezane uz sjećanje na moje djetinjstvo, ljude koji su me okruživali, na način života i običaje iz tog vremena. Svi su bili izrađeni na grub i prepoznatljiv način i kao takvi brzo su svrstani u naivnu umjetnost. Najdraža skulptura koju sam izradila je portret našeg poznatog slikara naive Miju Kovačića, kaže Šokec.

Svoje radove izlagala je na samostalnim izložbama širom Hrvatske i regije, od Zagreba, Buzeta, Preloga, Pitomače, Virovitice, Našica pa sve do Sevnice, Maribora, Ohrida i još mnogih drugih mjesta. Jaslice je izlagala na skupnim izložbama i to u muzeju u Zelini, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

U posljednje vrijeme bavi se i slikanjem, a najdraži motiv joj je rijeka Drava u tehnici ulja na platnu.

– Posjedujem i znatnu kolekciju umjetničkih slika, kako akademskih tako i slikara amatera. Budućim mladim umjetnicima poručila bih da budu ustrajni i marljivi u svom radu, da vjeruju u sebe, da prijeđu granice okvira u kojem trenutno rade i djeluju i proširuju horizonte djelovanja, pokucaju na neka nova vrata. Meni osobno je to pomoglo i uvijek mi zvone u glavi riječi iz Biblije: “Ako dođete pred zatvorena vrata, pokucajte, otvorit će vam se” – zaključila je.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori