Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO Poznati dobitnici javnih priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj i Povelja Grada Đurđevca

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca donijeta je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca.

Nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, a uvažavajući razloge predlaganja kandidata, Gradsko vijeće Grada Đurđevca izglasalo je dobitnike javnih priznanja Grada Đurđevca.

Javno priznanje Zlatna plaketa Sveti Juraj dodjeljuje se Mati Zemanu, jednom od najaktivnijih i najuspješnijih fotografa đurđevačkog Foto-kino kluba Picok. Mato Zeman umjetnički je fotograf koji zauzima značajno mjesto na hrvatskoj fotografskoj sceni. Jedan je od najuspješnijih članova Foto-kino kluba Picok iz Đurđevca i počasni član Udruge Peski Art iz Đurđevca. Za kreativne dosege svojih fotografija osvojio je brojne nagrade i priznanja, a Narodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je prije pet godina visoko počasno zvanje ekselencije fotografije.

Za nesebičan i posvećen angažman u pomaganju potrebitima te za velikodušnu donaciju Hrvatskom Crvenom križu – Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac Danici Nikša dodjeljuje se Javno priznanje Zlatna plaketa Sveti Juraj, kao i Sveučilištu Sjever.

Sveučilište Sjever hrvatsko je javno sveučilište i peto najveće sveučilište u Republici Hrvatskoj prema broju studenata. Zahvaljujući Sveučilištu Sjever i otvaranju studija u Đurđevcu, Grad Đurđevac se nalazi na karti sveučilišnih gradova. Godine 2021. Sveučilište Sjever u prostoru Poslovnog centra u Đurđevcu na drugom katu otvorilo je preddiplomski stručni studij Računarstvo i informatika, koji osposobljava studente za izuzetno dinamično područje tehnološkog razvoja te po godini upisuje oko 30 studenata.

Svojim dugogodišnjim angažmanom u razvoju turizma Marijan Ružman dobiva Javno priznanje Nagrada za životno djelo. Marijan Ružman postavio je dobre temelje za daljnji nastavak rada u isticanju i nadograđivanju atraktivnih sadržaja i prepoznatljivosti Đurđevca kao turističke destinacije.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se Đurđici Franjić za uspješan rad i izniman doprinos na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinos ugledu, promociji i prepoznatljivosti Grada Đurđevca.

Zbog svojeg izuzetnog doprinosa razvoju kulturnog i društvenog života u Đurđevcu, te promociji kulturno povijesne baštine Đurđevca, Udruzi Sveti Juraj također se dodjeljuje javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

Zbog humanitarnog rada i pružanja pomoći starijim i nemoćnim članovima zajednice, Udruzi gerontodomaćica Susret dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca. Udruga gerontodomaćica Susret osnovana je na inicijativu nekoliko članica koje su prepoznale važnost i potrebu za humanitarnim radom kroz pružanje pomoći najpotrebitijim članovima našega društva, starima i nemoćnima te osobama s invaliditetom, a prethodno su radile kao gerontodomaćice u sklopu programa Zaželi, kojega je provodio Grad Đurđevac i Udruga Mali princ iz Đurđevca.

Za doprinos razvoju gospodarstva Grada Đurđevca i otvaranju novih radnih mjesta, trgovačkom društvu KTC d.d. dodjeljuje se javno priznanje Povelja Grada Đurđevca. Ukupna investicija u Đurđevcu iznosila je 4,5 milijuna eura, a tvrtka u Đurđevcu zapošljava 44 djelatnika.

Marici Lacković dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca. Marica Lacković članica je Kluba žena Đurđevac. Uz svoj redovni posao, pomagala je samačkim i staračkim domaćinstvima, te slijepim osobama. Kao članica Kluba žena od samoga početka istakla se u kreativnim aktivnostima. Svojim životom i radom ona demantira tezu o ‘malim ljudima’, pokazujući da svatko ima vlastitu sudbinu, čijim ispunjavanjem stiže do životnog cilja i osjećaja zadovoljstva.

Strukovnoj školi Đurđevac dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca. U Strukovnoj školi Đurđevac trenutno se kroz 30 razrednih odjela školuje 529 učenika u 16 zanimanja. Kadrovskim potencijalom Strukovna škola Đurđevac sposobna je odgovoriti izazovima modernog školstva i reformi koje se već provode. Dokaz tome može se naći u brojnim projektima i aktivnostima koje škola provodi izvan redovnih programa obrazovanja, a opet s ciljem unapređenja znanja i vještina učenika u zanimanjima za koje se školuju.

Nagrade dobitnicima uručit će se na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada Đurđevca u petak 21. travnja.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori