Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: NOĆ KNJIGE Umjetna inteligencija uz pomoć učenika stvarala pjesme o Podravini i ljepotama našeg kraja

U Osnovnoj školi Đurđevac Noć knjige obilježena je na zanimljiv način.

Naime, tema ovogodišnje Noći knjige bila je umjetna inteligencija, a pitanje koje je pokrenulo raspravu bilo je “Sanjaju li roboti električne knjige?” I đurđevački osnovnoškolci su si postavili to pitanje te su odgovore potražili u knjigama, filmovima, stripovima, ali i programima ChatGPT i DALL-E, izvijestili su iz Grada Đurđevca.

U Noć knjige učenike je uvela knjižničarka Nataša Švaco stihovima Grigora Viteza, dok je nastavak motivacije bio izlaganje učiteljice Maje Šalamon Nemet o umjetnoj inteligenciji, njenim pozitivnim i negativnim stranama, o knjigama kao i njihovim filmskim adaptacijama.

– Učenici su naučili nešto novo o robotima i humanoidnim androidima te o programima Chat GPT, DALL-E i VALL-E. Poslušali su i pjesmu koju je stvorila umjetna inteligencija – istaknuli su u Gradskoj upravi.

Nakon izlaganja učenici su mogli sudjelovati u četiri radionice.

– Na prvoj radionici učenici su crtali stripove, na drugoj pisali pjesme prema uputama umjetne inteligencije, a na trećoj stvarali svoju priču u kojoj svaki učenik piše dio priče u nastavku. U četvrtoj radionici učenici su razgovarali s umjetnom inteligencijom pomoću programa Chat GPT. Tako je Chat GPT pisao pjesme o proljeću, smiješne pjesme, pjesme na kajkavskom narječju; odgovarao je na mnoga pitanja i davao prijedloge za imena kućnih ljubimaca, imena za budućeg brata; naveo je nekoliko vrsta sladoleda; prevodio je tekstove na njemački i engleski jezik i još mnogo toga – zaključili su.

Na radionici su sudjelovali Judita Maznik, Ana Zlatec, Gabrijela Horvat, Rahela Maznik, Iva Kovačić, Petra Čeko, Karlo Sabolić, Paola Šestak, Ana Domišljanović, Lara Hosi, Petar Ililija Sinjeri Horvat, Nela Brkljačić, Gabriela Tomašek, Ema Biletić, Stella Kufner, Sofija Peršić, Lamia Žibreg, Franka Martinčić, Ema Mikulić, Laura Goll, Mateo Muhtić i Kristian Orešković.

Spomenimo da neke od radova koje su stvorili učenici, ali i umjetna iteligencija možete pročitati ovdje.

zatvori