Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: MALI PRINC DOMAĆIN RADIONICE Štefan: Važno je jačanje kapaciteta lokalne zajednice i povezivanje udruga koje imaju iskustva u procesima deinstitucionalizacije

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali Princ iz Đurđevca bila je domaćin radionice pod nazivom “Osnaživanje kroz iskustvo”.

Radionicu su vodili predstavnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj kako bi predstavili svoj put u procesu deinstitucionalizacije i pružanja usluge organiziranog stanovanja.

Radionica je održana u partnerstvu s Udrugom djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji SRCE iz Sv. Ivana Zeline koja provodi projekt “neoviSAN” s ciljem prelaska s institucionalnih socijalnih usluga na usluge u zajednici.

Kristinka Štefan, predsjednica Udruge Mali Princ, tom je prilikom istaknula važnost jačanja kapaciteta lokalne zajednice i povezivanja udruga koje imaju iskustva u procesima deinstitucionalizacije.

Voditeljica projekta Marija Dugac istaknula je kako je u projektu najvažnija upravo suradnja u zajednici i oslanjanje na organizacije i pružatelje usluga koji u tome imaju puno iskustva.

– To je top tema u našoj državi i drago mi je da postoje ovakve prilike da se može napraviti korak naprijed i gdje možemo zaokružiti cijelu priču, od podrške djece s teškoćama u razvoju do osoba s invaliditetom odrasle dobi – rekla je Dugac.

Ujedno je i pohvalila Udrugu Mali Princ kao primjer provođenja kvalitetnih projekata.

– Osnovni cilj ovih iskustvenih radionica je senzibilizacija javnosti o pravu svake osobe s invaliditetom na socijalno uključivanje i život u zajednici te promocija izvaninstitucionalnih usluga kao instrumenta za prevenciju institucionalizacije – kazala je Dugac.

Radionicu su vodile Dijana Borović-Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, i Ljerka Ladika, voditeljica organiziranog stanovanja Centra, koje su predstavile njihov primjer u procesu prelaska na organizirano stanovanje.

– Svaki početak je težak pa je tako bilo i nama, no ustrajnost je rezultirala pozitivnim rezultatima. Organizirano stanovanje pokazalo se kao uspješno i za korisnike ali i zaposlenike – zaključila je voditeljica Ladika.

U konstruktivnoj raspravi sudjelovale su predstavnice đurđevačkih udruga osoba s invaliditetom, dok su radionici prisustvovali i predstavnici gradskih institucija i lokalne samouprave, korisnici udruge i roditelji korisnika.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori