Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Izložba Andreje Živko ‘Boje u pokretu’: Najviše volim raditi gradove, motive ptica i riba, leptira i konjića, zapravo kao dijete igram se s bojama

Izložba Andreje Živko “Boje u pokretu” svečano je otvorena jučer u Muzeju grada Đurđevca.

Živko u svom radu pretvara svoj doživljaj stvarnosti kroz kombinirane tehnike, akrila i flomastera, u sklad boje i oblika, slikanja i crtanja na različitim formatima gdje se sve međusobno stapa u igri jarkih boja, kompozicija i oblika koji su figurativni.

– Ovo je moja prva samostalna izložba, ovako velika s velikim platnima. Jako sam uzbuđena s obzirom na to da sam u svom gradu i trebala sam napraviti jako puno radova, jer riječ je o dva salona. Uspjela sam ih popuniti i nadam se da su svi koji su bili uživali. Najviše volim raditi gradove, pa motive ptica i riba, a sad sam počela s istraživanjem leptira i konjića, zapravo kao dijete igram se s bojama i svaki dan napravim nešto drugačije. Volim putovati pa me to oduševljava, ne volim sivilo pa sve stavljam u neke boje – rekla je Živko nakon otvorenja izložbe.

Ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel kazala je da uoči obilježavanja Dana grada Đurđevca daju priliku nekom od umjetnika koji djeluje u njihovom gradu ili okolici, a ove godine ta čast pripala je mladoj umjetnici Andreji Živko.

– To je osoba koja od djetinjstva njeguje tu posebnost prema likovnom izričaju, a to je naravno usavršila kroz svoje školovanje. Svakako valja zamijetiti jačine i intenzitet boja, jake obrise linije, dakle sve polazi od crteža u kojem je ona jaka i to se osobito očituje u njezinim ilustracijama. Da podsjetimo, ona je autorica slikovnice koja je vezana uz naš grad, koju je radila s književnicom Silvijom Šesto, o devama i velikom srcu Đurđevca. Dakle, umjetnica koja progovara na jedan poseban način koji je jako pristupačan dječjem uzrastu, ali i odraslima jer svi smo mi zapravo djeca. Na neki način i ta likovna djela nas podsjećaju na djetinjstvo, na slikovnice koje smo voljeli i to ne zbog tekstova nego upravo zbog ilustracija – objasnila je Janković Hapavel.

Spomenimo da se izložba može razgledati do 30. travnja.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori